Bornholm 2004

20/5-04 lämnar vi Ramdalshamnen kl. 04:50 för semester seglingen, vi styr ut mot Hävringe och sätter sedan kurs på norra Öland. Vädret är strålande men bara 7 grader varmt, vinden är lagom och kommer från nordväst. När vi rundat Hävringe kommer Kustbevakningens flygplan och gör en lågsniff runt oss, det är bara att vinka glatt åt dom. Skönt att veta att dom finns och kollar sjöfarten, även då fritidsbåtar. Förmiddagen gnetar på men vid lunch tid så dör vinden ut helt och vi käkar makaroner och burkköttbullar, vi motorseglar ett tag men så kommer det vind igen, denna gång från sydväst så det blir till att skota lite hårdare och med raskt forsar vi fram i 6 knop igen. Dagen går och vid 17:30 försvinner vinden helt så vi motor kör fram till Byxelkrok där vi angör kajen kl. 20:45, vi är nöjda med årets första långsegling som blev 88 M .

21/5-04 tar vi lite sovmorgon och kastar loss 10:30 för vår vidare färd mot Mörbylånga, det ser väldigt mörkt ut på himlen söder ut men här skiner solen gott. Vi ger oss ut från Byxelkrok och styr söder ut, det blir motorsegling efter som det blåser en svag sydlig vind. Efter 2 timmar kommer regnet över oss, styrman och Nelly åker ned i ruffen och kapten klär sig i sitt nya oanvända regnställ. Det nya stället är stelt och obekvämt men håller tätt, man känner sig som en "Michelin gubbe"Vi tröttnar på motorseglandet och tar kväller kl. 18:30 i St.Rör straxt norr om Ölandsbron. En mycket fin men liten hamn, trevliga omgivningar.

22/5-04 på morgonen handlar vi lite fisk av en fiske båt innan vi lämnar St.Rör för att ta oss till Mörbylånga. Vädret är uselt, regn, bleke och emellanåt halv storm men vi gnetar oss fram till Mörbylånga och lägger till i gästhamnen, kapten, styrman och Nelly får sedan promenera de 5 km upp till Mammas hus.
Mor blev änka under våren då far gick bort i cancer.
24/5-04 lämnar vi Nelly hos mor i Mörbylånga kl. 17:50 och fortsätter vår färd söderut, vi planerar att ta en natt tripp till Bornholm. Det är svag vind från sydväst, mulet och kallt som tusan efter några timmar tilltar vinden rejält och det är svinkallt. Vi önskar oss ingen kall natt i hårt väder så vi styr in till Kristianopel i mörkret kl. 22:30 för att göra natt. Vi blir överraskade av förtöjnings bojarna som vi först tror är stockar i vattnet, vi girar runt och hittar en riktig boj som vi hänger fast oss i.

25/5-04 kastar vi loss 06:20 och fortsätter mot Bornholm, vädret är grått, kallt och vinden håller sig runt 8-10 sek/m och kommer från väst sydväst. Vi skotar hårt och och försöker gå så högt i vind som möjligt men vi inser snart att vi inte kommer att nå Bornholm på denna kurs. Vi beslutar dock att fortsätta söderut och göra ett par slag för att komma på rätt kurs, vi skotar lite lättare för att få båten att segla sig själv (båten är otroligt välbalanserad och håller kursen mycket bra). Vi vilar och käkar och förbereder oss på trafik separerings zonen som (där fartygstrafiken håller till) vi ska passera under dagen. Vinden vrider vart efter lite åt väst och båten följer snällt efter så till slut så siktar vi nord östra hörnet på Bornholm och kl. 20:30 anlöper vi Svaneke hamn som är full. Vi snurrar några varv i hamnbassängen och till slut så blåser vi in emot några Polska båtar och vi förtöjer på en av dom, dom ska dock iväg tidigt på morgonen så vi får räkna med att bli purrade i ottan. Överseglingen mätte 76 M och tog oss 14 timmar i ett mycket gropigt och vindpinat hav.

Vårt första besök på Bornholm känns spännande, morgon bestyren blir att hjälpa ut 3 Polska båtar och förtöja om och vips är vi nästa själva i hamnen. Efter frukost utforskar vi omgivningarna och handlar lite, vi får sedan besök av en riktigt trevlig och hjälpsam hamnkapten. Hamnavgiften är ringa 80 dkr. och det är fint ordnat med duschar och samlingslokaler i hamnen. Vi tar en cykel tur med våra båt cyklar upp till Paradisbakkarna, ett naturskön område där det är ett rikt friluftsliv.

  

När vi kommer till baks till båten kommer det in en Polsk båt som heter Alf (Home Puck), det är någon gammal stålbåt som är buklig och ser super risig ut. den är kanske 11 meter lång och 2,5 meter bred, har låga fribord och två sitt brunnar. Till rors står en riktigt biffig herre och vi tror han är själv men då han ska lägga till ryter han i och vips så är det 6 man på däck. Efter tillägningen så ryter han i en gång till och vips så kommer det upp ytterligare 6 personer ur båten, vi sitter med munnarna öppna som fågelholkar till havsörnar och glor på skådespelet. Vi har seglar kläder men det saknar Polackerna för alla ombord på denna båt är klädda i tajta jeans och skinnpaj och som vi förstår så fryser dom olidligt för alla flyttar ur ångest tuben dom seglat från Polen i och in i hamnens gemensamhetslokaler, där blir det storkok och tvagning så ångan ligger tät i lokalerna. Vi känner oss lite påträngande då vi vill duscha. För att fullborda historien så möter vi denna båt en gång till denna sommar, då i Visby. Samma kapten men nya charter gäster ombord lika illa klädda och frusna. I Visby ockuperar dom duscharna och har en skottkärra med 5 kronor som dom matar i myntverket för att få varmvatten och ångan stiger i skyn likt ett kyl torn på kärnkraftsverket.

28/5-04 lämnar vi Svaneke i ett strålade väder och vi ska flytta oss till Tejn som ligger en bit väster ut på norra Bornholm. Enligt vad vi läst så är Tejn en favorit hamn för Svenskar. Vi får hjälp att lägga till av en seglarkollega från Sverige och hamnkapten övervakar det hela från en balkong i hyreshuset som ligger i hamnen. Tejn är en väl skyddad hamn i alla väder och den är lätt att angöra.
Vädret är toppen och vi cyklar vidare på vår Bornholms turné. Vi trampar bort till Allinge och flanerar runt på stan och shoppar. På kvällen käkar vi på den lokala restaurangen i Tejns hamn, vi beställer någon flundra som är en halv kvadratmeter när tallriken kommer in. Allt gott och alla nöjda, mätta och belåtna. Vid kvälls inspektion upptäcker vi vatten i ena kojen och börjar undersöka vad som är fel, vi kan konstatera att det är fönstren på babord sida som läckt då dom varit under vattnet större delen av seglingen över till Bornholm.

30/5-04 seglar vi ut från Tejn och ska försöka ta oss till Cristiansö men vi vet att det är ont om plats och hamnkapten varnar oss för att åka dit. Vi får kalas vind från väst och forsar på i 6-7 knop och vi beslutar att strunta i Cristiansö och utnyttja den fina vinden för vår återfärd till Sverige. Vinden bär i 2 timmar och sedan ligger vi och skvalpar straxt nordväst om Cristiansö och gör 1,4 knop framåt. Vi tjurar och fixar lunch som blir potatis och danska hackeböffar på burk, gott som tusan. Nu ledsnar vi på att vänta så vi pisskar igång Pentan och bränner lite diesel ett tag, ett litet tag blir till hela dagen och vi styr på kvällen in till en överfull hamn på utklippan. Vi blir 3e båt utanpå så det blir att smyga försiktigt över allas däck.

31/5-04 blåser det en envis bris från norr men vi tuffar ut från Utklippan 09:30 och kör upp till Kristianopel där vi ska flanera runt lite innan vi åker till morsan och hämtar Nelly.

1/6-04 blir en strålande dag, en riktig sommardag så det blir läns hela vägen till Mörbylånga vi får till och med hissa gennakern med blandat resultat. Detta är livet med ett lugnt hav och lätt vind, varmt, skönt och gott käk som serveras i sittbrunnen till prasslet av seglen.

4/6-07 lämnar vi morsan och styr norr kl 12:30 ut i den sydliga vinden som knuffar oss framåt i en fart av 6-7 knop hela eftermiddagen, det känns maffigt att fräsa under Ölandsbron med ett segel på var sida om masten. vinden tilltar och vi lägger till i Borgholm kl. 20:00, hamnen är öde trotts att vi kommit in i juni så är semester kommersen inte igång. Folktomt och fint, vi promenerar till slottsruinen och vidare ner till Solliden för att få reda på att fiket öppnar nästa vecka. Det är bara att straffa benen med 5 km till för att komma till hamnen och man väljer inte alltid den enklaste vägen utan man kan knata genom skog och träsk så det känns riktigt besvärligt.

6/6-04 vaknar vi till ett fasligt blåsande, vi hade idag tänkt sätta kurs på Gotland men vi avvaktar för att skaffa oss lite väderinformation. Inget busväder är på gång så vi lägger ut trotts den hårda vinden som kommer från syd, vi hissar ingen stor utan räknar med att länsa norr ut för bara genuan. Vi märker snart nog att vinden är avtagande och vi hissar då även storen, då vi är straxt norr om Sandvik dör vinden fullständigt. Vi ligger och skvalpar ett tag och straxt börjar det krusa på vattnet igen så vi börjar febrilt dra i snörena för att få ordning på trasorna, men förgäves, vinden som börjar dra kommer från norr så ner med lakanen och på med Pentan och så kör vi in till Byxelkrok och tar kväller. Vi tröstar oss med en pava vin och grillat på stranden i solnedgången denna strålande sommarkväll.

7/6-04 lämnar vi Byxelkrok kl. 07:50 för att segla till Visby, Smhi har lovat rejält med vind och det är 60% chans att det kommer att blåsa över 10 sek/m från väst. Då vi kommit norr om Öland har vi en mycket svag sydlig vind och det rullar förfärligt, det är annars varmt och gott men mulet och så här fortsätter dagen. När vi börjar närma oss Gotland ökar vinden och vrider åt sydost och det blir sedan en evig väntan på att nå hamnen som syns så väl. Då vi skulle lämna Byxelkrok ville knappt motorn starta pga. dåligt med ström i batterierna så Pentan har gått på tomgång hela dagen för att ladda batteribanken, vi brukar lita på våra solpaneler som laddar batterierna då vi ligger i hamn men nu har det varit solfattigt några dagar. Vi seglar in i hamnbassängen kl. 17:10 och tar ner seglen innanför piren.
När vi vaknar kommande morgon så blåser det en förfärlig kuling och Visby hamn är inte något vidare vid oväder, det rullar kraftigt i hela hamnen och det rycker och sliter i förtöjningarna och vi fick hjälpa några större båtar som hade svårt att få bra drag i akterbojen. Till slut så ligger linor kors och tvärs mellan bryggorna för att båtarna ska ligga någorlunda. Den 9/6 blir en strålande dag då kulingen dragit bort och solen lyser varmt o gott från en klarblå himmel, vi flanerar runt på stan och det blir en del shopping och restaurang besök.

10/6-04 flyttar vi på oss från stadshamnen i Visby till natur idyllen Lickershamn. Nu är det slut på kullersten, folkträngsel och affärer för ett tag, vi njuter av naturen runt Lickershamn.

 

13/6-04 lämnar vi Lickershamn för att ta oss till fastlandet men vinden är inte så lämplig så istället för att segla hemåt planerar vi att segla till Loftahammar eller Ölands norra udde. Vi har god fart inledningsvis och vi sätter kurs på Storkläppens fyr, de första 25 M avverkas på 4 timmar så glädjen sprudlar hos besättningen. Inget varar för evigt och kl. 15:00 blir det totalt vindstilla, vi ligger och guppar ett tag men sen får Pentan ta oss fram till Storkläppens fyr. Vi angör Loftahammars skärgård efter 57 M och tio timmar i ett strålande vindstilla väder och bestämmer oss för att ankra på någon ö, det blir Kålmålsö som ser inbjudande ut. Vi hinner inte förtöja klart innan Nelly smiter ur sittbrunnen och vidare i land, det är massor av spring i benen som måste ut och hon far fram som en tromb i skogsbrynet. När vi förtöjt  åker grillen fram och vi förväntar oss en trevlig kväll på klippan. Något vin blev det inte denna kväll och tur var det då vi senare kollade vädret för natten så är det kulingvarning utfärdad för hela södra ostkusten, vi kollar hur vi ligger och det är helt öppet från nordost där ifrån det ska blåsa. Vi tar det säkra före det osäkra och kastar loss och åker in till Loftahammar för att ligga i hamn då ovädret kommer över oss. vi hinner knappt lägga till innan vädret slår om och det blir åter ett förfärligt blåsande. Nu har vi hållit i hatten och väntat ut kulingen i Loftahammar. Det händer alltid något dråpligt i hamnarna och denna gång var det vi som stod för skådespelet. Styrman är lite rastlös av sig och då det inte gick att segla så skulle hon städa i båten, hon sliter då ut täckena ur kojen och far ut i sittbrunnen med det första. Hon har sätt hur andra gör och slänger täcket över bommen, men i kulingtider funkar detta inte så bra utan täcket far iväg över viken likt en spinnaker. Kapten har varnat men styrman lyssnar inte  och kapten är nere i ruffen men styrman uppmärksammar en fransos som ser det hela och fransosen löper iväg barfota 3-4 bryggor bort likt en antilop och lyckas i sista sekund fånga täcket som nu landat på vattnet och driver som en smörklick i en het stekpanna. Täcket är åter på båten men kapten håller sig nere i ruffen resten av dagen.

15/6-04 Nu är det åter vindstilla och kalasväder så vi åker ut i skärgården och tuffar inomskärs söderut, styrman har alltid velat av vi seglar i farlederna men det blir ett sabla jobb att hålla reda på trasorna, pinnarna, grynnorna och alla båtar. Vacker är det dock så det är en härlig dag och vi landar till slut på Idö utanför Västervik och blir vänligt mottagna av restaurang och hamn ägaren själv. Vi imponeras av projektet som vuxit upp på Idö.

 

16/6-04 är det åter kulingvarning utfärdad men vi lämnar Idö och styr norr ut och det blir att motorsegla hela dagen. Blåsandet tilltar och vi går in vid Stora Askö till Flatvarp och förtöjer i den lilla hamnen, det kommer in flera utländska båtar som också ger upp seglings försöken. Hamnen är väl skyddad och vi ligger bra när ovädret drar förbi under eftermiddagen.

17/6-04 lämnar vi Flatvarp kl. 09:00 och fortsätter vår soliga färd norr ut, vi kollar ankarplatser vid Kväddö och äter senare lunch på Olsö och vi tar tidig kväller vid Fyrudden.

18/6-04 inomskärsseglingen fortsätter och vi stävar upp till Lagnöströmmen där vi tar lunch på fiket på Tornö sidan. Tuffar sen vidare bort till Arkösund där vi tar kväller med grillat och vin, vi pratar om vad vi ska göra mer innan semester är slut. Efter so vi nu varit i skärgården länge längtar vi ut på havet och bestämmer att om det är gynnsamma vindar i morgon så åker vi över till Gotland igen på en snabb visit.

19/6-04 vaknar till ett mulet och blåsigt Arkösund, det blåser från sydost så något Gotland blir det inte tal om. Lite molokna kastar vi loss och seglar runt Arkö och styr vidare mot Oxelösund, det blir lunch vid Lundarna där det idag ligger många båtar. Det blåser upp rejält men när vi lägger ut från Lundarna så får vi vinden i aktern och det hissar på bra fram till Oxelösund, ibland är loggen uppe på 8 knop.

Semester slut och allt har fungerat rätt bra, vi har varit ute på resa i 30 dagar och seglat 650 M (1 distansminut = 1,85 km) vi kom både till Öland, Bornholm och Gotland, vi har haft flera kulingar men alla gånger har vi legat i hamn och det hårdaste vädret till havs vi haft var mellan Kristianopel till Bornholm. Fel på båten som blivit eller upptäckts är läckande rutor på babords sida, läckande Wallas värmare (när det lutar läcker det fotogen ur värmaren), det blir mycket kondens i förpiken och dynorna går att vrida ur på undersidan, toan har krånglat och den är av märket Biltema.