Ostkusten 2005

Den här sommaren är inte semestern vikt för segling, meningen är att det ska bli några kortare turer med båten under sommaren och sedan blir det en husbils resa till Medelhavet i oktober.
Friendship II har hamnat i vattnet i början av april och sedan är det bara att vår rusta klart vid bryggan. Båten har för året fått ny madrass i förpiken, alltså ribb botten och en tjock skum madrass och därtill bäddmadras för bättre sov komfort.

24 maj-05 tar vårens första segling fart, vi har inget bestämt var resan ska gå men det ser ut att bli gynnsamma vindar för en Gotlands tripp. Efter många o långa diskussioner styr vi ut från bryggan kl. 15:20 och sätter kurs ut mot Hävringe. Vädret bjuder på växlande molnighet sydvästlig vind som ger oss en fart på 7 knop, temperaturen är 12 grader i luften och 7 grader i vattnet.
Solen är på väg ner och temperaturen faller, vi käkar soppa med mackor för att få upp lite värme, vinden har avtagit lite men vi håller 6 knops fart så vi är ändå nöjda.
Det har blivit mörkt och kallt som tusan, vinden har avtagit nästan helt och vi gör bara 3,5 knop, vi startar motorn för vi gillar inte att gneta för mycket och vi vill till Visby för att ta en tupplur.
Då vi avverkat ca. 35 M så utspelar sig ett ljusfenomen som ett tag sätter griller i huvudena på kapten och styrman. Som i ett huj syns ljuset och konturerna från både Oxelösund och Visby, man ser tydligt båda städerna. Snart börjar ett starkt ljussken likt en kupol synas mitt i Visby, vi diskuterar o fantiserar vad detta är, kanske någon arena eller ett jätte tält. Tvivlen finns men vi ser det ju, snart får vi svar på våra funderingar och inser att det är månen som är på väg upp. Månen kryper så sakta upp ur Visby och straxt där på så slocknar synvillan och vi sitter på ett tomt hav med tomma horisonter med en fullmåne som straxt gömmer sig bland molnen. Trist o kallt tuffar vi vidare mot Visby.
Efter 15 timmar och 76,5 M lägger vi till i en tom och öde Visby hamn, vi sover ett tag och sedan flanerar vi runt på stan.

26 maj -05 kl. 11:30 lämnar vi Visby och styr norr ut mot Lickershamn, vi seglar på ett lugnt hav med en svag nordostlig bris för bara genuan utmed den Gotländska kusten.
Vi lägger oss långsides i den tomma hamnen och knallar upp till den lilla restaurangen som visar sig vara öppen, vi beställer in kaffe och en förträfflig saffranspannkaka. Lickershamns natur har alltid lockat så nu blir det lite spring i skogen, något som Nelly verkligen gillar. Natten blir rejält blåsig och det rycker och sliter i förtöjningarna, det tjuter i riggen hela natten.

27 maj -05 avseglar vi kl.05:10. Den sydvästliga kulingen har avtagit lite men sjön går hög, det är mulet och regnet bara väntar på att dra i gång, vinden vrider mera åt väst och gör seglandet mycket obekvämt. Båten flyger över vågtopparna och dunsar hårt i vågdalarna, rena sten krossen. Kapten måste uppsöka toan och då är det kört och mitt livs första sjösjuka infinner sig. Ett fasligt spyende börjar och man blir helt utslagen så styrman får segla bäst det går. Efter ca. 2,5 timmar och en tupplur börjar kapten att piggna till igen och intar lite flytande föda. När vi når Hävringe så blir det att köra motor för att komma genom sundet och sedan får vi gasa på bra för att komma in till Oxelösund i den raka motvinden som nu tilltagit igen. Nu blir det jobba ett par veckor innan vi gör en liten tur igen.

13 juni -05 på kvällen tuffar vi från hemmahamnen i Oxelösund ner till Arkösund, det är lite kallt men ändå skönt.

14 juni -05 har vi rak sydlig vind så vi motorseglar ner till Fyrudden medan vi resonerar om vart vi ska segla på vår kortsemester. Flanerar runt i omgivningarna runt Fyrudden och lagar gott käk till kvällen.

15 juni -05 styr vi ut på ett spegelblankt hav, Dimman lättar och konturerna av öarna framträder mer och mer. Vi rundar Häradsskärs fyr och sätter kurs mot Visby med motorn få 1500 varv och gör ca. 4,5 knop, solen tittar fram och det blir en skön dag på havet med lite bris emellanåt. Vi lägger till i Visby kl. 19:08 och vi hade göra 12:47 över de 57 M som sträckan var.
   

Varmt och skön och mycket mer båtar i Visbyhamn denna gång, stoj och stök långt in på natten runt omkring hamnen.

16 juni -05 lämnar vi Visby och seglar upp till idyllen som råder i Lickershamn, strålande väder och vi inmundigar rökt fisk och till kvällen åker grillen fram. En fantastisk solnedgång visas bakom Rauken Jungfrun.

18 juni -05 lämnar vi Lickershamn kl. 06:00 och räknar att den nordostliga vinden ska hålla i sig och ge oss god fart över till Norra Fällbådan utanför Arkösund. Vi kan bara njuta av fin vind ett par timmar för nu börjar vinden vrida mot nord och vi skotar så hårt det går, vinden vrider vidare mot nordväst och vi lägger om kurs och siktar mot Häradsskär istället. Det är stabil och god vind, solen tittar fram ibland. Vi äter och mår gott och båten seglar sig själv. När vi rundat Häradsskär så mulnar det på och vi kollar in i de kända naturhamnarna men det är fullt överallt. Vi seglar in till Fyrudden och lägger till där, men får flytta ett par gånger då vi är i vägen för en större motorbåt som tankar, fyller vatten och tömmer toan, han måste flytta och vända för varje sak han ska göra.

19 juni -05 blåser det från norr och solen är framme och det är helg. Vi lägger ut och tuffar farleden norrut mot Arkösund, trafiken är tät och detta blir åter en fruktansvärt tråkig dag i skärgården. Den siste idioten är ännu inte född och man förvånas av båtkollegors hänsynslöshet och avsaknad av sjövett. Ett par händelser kan redovisas: Först kommer två större styrpullpetsbåtar på mötande kurs, jag själv går för motor och håller mig på höger sida i farleden. De mötande båtarna åker i full far ca. 25-30 knop och är på kollisionskurs, jag börjar undra var fan ska jag ta vägen. Några meter före kollision viker de av så jag får dom på var sida om mig, de håller ca. 8-10 meter avstånd och släpper inte av ett dugg, det blir blött och svettigt. De mötande båtarna har sina fruar och barn ombord och givetvis brått till sin kobbe och dom tycker väl att dom har rätt till fri väg (blåljus, utryckning)
Hinner knappt svära färdigt innan det är dags för nästa elände: 3 kryssande segelbåtar kommer akterifrån, de som håller täten kommer upp så när det går men sen slår dom åt vänster. Den tredje har dock annat i tankarna och seglar upp akterifrån och släpper ut sin båt till höger om mig och hämtar fart. Han är nästan jämsides med mig så beslutar han sig för att slå åt vänster och tänker passera framför mig, ja kollisionen är näst intill oundviklig. Jag syr fullt åt vänster och väntar på smällen men det är kanske 5 cm. till godo och gubbjäveln som styr båt jäveln rör inte en min men hans hustru ser skräckslagen ut. Gubbjäveln tillhör Norrköpings segelsällskap och visade prov på ett synnerligen dåligt sjömanskap. Vi fortsatte och såg dårens framfart ända fram till klubbhamnen norr om Arkösund, vi lade till i Arkösunds hamn och försökte lugna ner oss.

20 juni -05 lämnar vi Arkösunds hamn tidigt så vi slipper dårar och vettvillingar på sjön, vi seglar i en svag bris hem till Oxelösund och nu får båtfan ligga till slutet på augusti då vettvillingar och dårar åkt hem. Det händer alltid för mycket elände från midsommar till mitten av augusti då väldigt många hänsynslösa, okunniga och omdömeslösa sjöfarare är ute och kör båt. Framför registreringsnummer och båtkörkort!