Sardinien 2011

4/5 2011 åker vi till Sardinen! Ryanair tar oss från Skavsta till Alghero på Sardinien där vi skall bo en vecka. Resans mål är Rally VM!

Flygningen går fint och det är toppen att komma till värmen. På flygplatsen hämtar vi hyrbilen vilket går smidigt men som vanligt blir det frågan om försäkring som då jag menar ingår i hyran som redan är betald, men den energiska uthyraren envisas att det är en självrisk på minst 9000:- om något händer och efter som vi ska köra rätt mycket så tecknar jag den extra försäkring som han erbjuder, så vipps försvann 1500:- till.

Vi kör in mot Alghero och de ska bara var 5 km till hotellet, men givetvis kör vi fel direkt och då jag har studerat kartan hemma försöker jag köra till hotellet en annan väg men det tog sin lilla tid. Hade tagit ett annat hotell äen vad jag trodde.

Hotellet visar sig vara en finfin lägenhet och den motsvarar förväntningarna med råge. Uthyraren är trevlig, det är rent och två balkonger, en med morgonsol och en med kvällssol. Det som fanns att klaga på var kylskåpet som inte blev riktigt kallt men frysen funkade så vi frös vattenflaskor och använde till kylen.

Alghero var en mycket trevlig överraskning då den inte var så turistig utan mer en mycket trevlig Italiensk småstad med lite lugnare tempo än vad vi är vana vid i övriga Italien.

Tidigt på morgonen den 6 maj styr vi söder ut mot Oristano där rallyt går idag, det är ca. 15 mil att köra. Det går rätt lätt att hitta fram till sträcka två då vi kollat och memorerat kartan rätt väl innan.

Väl ute vid sträckan så blir det en lång väntan innan bilarna kommer men det är riktigt trevligt att käka i det Italienska gatuköket som är uppställt i skogen och prata lite med några Finnar som vi möter.

När väl värdens bästa rallyförare kommer flygande på den smala Italienska bergsvägen är det värt mödan att tagit sig hit, det är ren njutning att se ratt vridarna ta i ordentligt.

Sebastien Loeb och Mikko Hirvonen är i en klass för sig men de övriga kör stabilt. När våran egen PG Andersson kommer med sin Stobart Fiesta så går det riktigt fort. Jag tänker direkt fy tusan vad han tar i, det kommer inne att funka. Tyvärr så hinner jag knappt tänka tanken klar innan vi hör att PGs bil tvärt tystnar någon kilometer längre in på sträckan från oss. PG kör på en sten och slår av ett styrstag, tappar 17 minuter och är borta från alla topplatser.

Med lite tunga steg lämnar vi sträckan för att kolla in serviceplatsen i Siamanna.

När bilarna börjar rulla in så är Loeb och Hirvonen först på plats sedan väntar vi på Latvala som inte dyker upp och alla som vet hur nyfiken jag är måste få reda på vad som hänt.

Jag stegar fram till Hirvonens kartläsare Jarmo Lehtinen och frågar vad som hänt Latvala och PG? Jarmo visar sig vara en mycket sympatisk herre och berättar att Latvala rullade sin Fiesta på första sträcken och PGs styrarm gick av på andra sträckan, han säger också att det går problemfritt för dem själva och de siktar på en topplacering.

Depression i lägret! Både Latvala och PG borta från möjliga topplaceringar.

Vi blir kvar i Siamanna och tittar på invägningen av bilarna och kommer riktigt nära dessa värds stjärnor.

När alla bilar är inne så kommer Norges nya stjärnskott Mads Östberg knallande förbi och jag ropar på honom, han kommer fram och berättar det jag frågar om och han är mycket nöjd med sin egen insatts så här långt. Mads är mycket sympatisk ung kille som kommer att gå mycket långt. Jag ber honom köra med förstånd och ta sig till i mål, vilket han också gör.

Vi lämnar Siamanna och kör ut till stäcka sju där ett nytt Italienskt gatukök stillar våra sugna magar med Panini innehållande ett köttstycke. Tänk er ett segt runt bröd, lika stort som till en 150g sibylla, med ett nygrillat kött stycke i och en flaska vatten kostar 4 euro ute i skogen, just då var det värdens godaste Panini och grillmästaren kom själv och frågade om allt var till belåtenhet.

När väl bilarna kommer är Loeb i en klass för sig men vad vi inte vet då är att Hirvonen kört halva sträckan med punka. Mads kör bra, städat och vägvinnande, PG tar i men det ser lite knöligt ut. När vi framåt sena eftermiddagen lämnar sträckan hör vi en bil som kör grymt fort och innan vi ser den hör vi en jätte krasch med plåt som knycklas och träd som brakar. Vi får senare reda på att det är den 20 åriga Ryssen Novikov som låg på en överraskande tredje plats totalt i sin Stobart Fiesta som kraschat rejält.

Vi kör hem till Alghero och köper Pizza i nära vår bostad och sitter i solnedgången på balkongen.

8/5 kör vi till Olbia för att titta på målgången i Rallyt, när vi väl hittat fram till målplatsen knallar vi runt och letar efter någonstans att dricka kaffe, vi ser en hamn och knallar dit för att kolla. Det står lite folk vid en dörr och som jag tror också är kaffe sugna men det visar sig vara en privat yachtclub men den vänlige herren som fostrande säger ”Bon giorno”då jag frågar efter kaffe, vist fasen tänker jag, här häsar man först och frågar sedan. Han förklara att det är en privat club men för vår skull skall vi få kaffe och detta kaffe får vi heller inte betala utan vi blir bjudna, det var bara att tacka och ta emot.

Målgången blir sedan ganska lika som på TV men mycket trängre då det är tjockt med publik, resultatet blir enligt följande: 1. Sebastien Loeb Citroën, 2. Mikko Hirvonen Ford, 3. Petter Solberg Citroën, 4. Sebastien Ogier Citroën, 5. Mads Östberg Ford, 6. Dani Sordo Mini Cooper, 15. PG Andersson Ford.

Innan vi lämnar Olbia blir det en utsökt middag på en liten ”riktig” restaurang och sedan kör vi lite norr ut till Porto Rotondo för att trava runt i en i en hamn där det bor lite stenrika människor, och så hade vi sett lite av Costa Smeralda.

Vi kör den långa vägen hem till Alghero igen.

Nu blir det några lata soldagar innan vi flyger hem till arbetet igen.

Sardinien är otroligt trevligt och rekomenderas varmt men kanske lite roligare under för eller eftersäsong.

Ryanair flyger oss hem problemfritt IGEN!

Rally Italien Sardinien i bilder

 
Sebastien Loeb på SS2 Monte Grighini Nord


Mikko Hirvonen på SS2 Monte Grighini Nord, (sträcksegrare)

 
Petter Solberg på SS2 Monte Grighini Nord

 
PG Andersson på SS2 Monte Grighini Nord                                              Henning Solbergpå SS2 Monte Grighini Nord


Dani Sordo på SS2 Monte Grighini Nord (debut för Mini Cooper WRC)

 
Sebastien Loeb vid remot service Siamanna                                                        Mads Östberg vid remot service Siamanna


Mikko Hirvonen vid remot service Siamanna

 
Sebastien Ogier vid remot service Siamanna                                                          Petter Solberg vid remot service Siamanna

 
Mads Östberg vid remot service Siamanna                                                       PG Andersson vid remot service Siamanna


Jarmo Lehtinenh codriver & Mikko Hirvonen driver Ford Fiesta WRC

 
Sebstien Ogier vid remot service Siamanna                                                     Henning Solberg vid remot service Siamanna

 
Henning Solberg vid remot service Siamanna                                                         PG Andersson vid remot service Siamanna


Dani Sordo vid remot service Siamanna

 
Lokala förmågor på SS 7 Monte Grighini Sud

 
Sebastien Loeb på SS 7 Monte Grighini Sud                                                 Mikko Hirvonen på SS 7 Monte Grighini Sud


Punkterad Hirvonen på SS 7 Monte Grighini Sud, tappar ca. 50 sekunder på Loeb

 
Petter Solberg på SS 7 Monte Grighini Sud                                                      PG Andersson på SS 7 Monte Grighini Sud


 Dani Sordo på SS 7 Monte Grighini Sud

 
Dani Sordo 6a                                      Målet i Olbia hamn                                     Mads Östberg 5a


Petter Solberg 3a

 
Mikko Hirvonen 2a                                                                           Sebstien Loeb 1a


The winner team Citroën


Värdens bäesta rallyförare genom tiderna,  "7 faldig värdsmästare"  " 62 st rally segrar i VM"
Sebastien Loeb född 26 feb. 1974. Tar han sitt 8e VM guld i år?