Oxelösund

Oxelösund, en pärla på ostkusten! Eller är det bara en industri vid vattnet? Här bor vi i alla fall och det är härligt att bo med närhet till havet. Oxelösund har 2 stora industrihamnar och ett stålverk men här finns också idyllen och mängder med små vikar och öar att ankra vid. Seglar man till Oxelösund finns det 2 gästhamnar att välja på, den man kommer först till är Femöre Marina och ligger i Östersviken fiskehamnen. Seglar men ett litet stycke till kommer man in till Oxelösunds gästhamn som drivs av Promarina. Det finns flera varv och ett segelmakeri i Oxelösund, båda hamnarna har restauranger och är trevliga att gästa.

Femöre Marina gästhamn med en trevlig sjökrog huserar i fiskehamnen, här i Östersviken håller också Oxelösunds segelsällskap till.

Ett av Oxelösunds kända landmärken är Femöre huvud och denna husvägg är navigeringsmärke då man kommer från Arkösunds hållet. Har men tagit natt i Oxelösund är det fin natur och promenadvägar ut till stugan.

Skärgården är otroligt rik på kobbar och skär men från Oxelösund är det också nära till öppna havet, djur och fågellivet är rikt och till höjdpunkterna får havsörn och säl räknas och kan ofta ses. Femöre Marina har små fiske stugor för uthyrning och arrangerar fisketurer och även öturer.

Fiskehamnens framtid eller icke vara!
Utveckling av bostäder samt ny marin verksamhet strider mot den gamla fiskehamnsverksamheten.
Visst är det gamla träbåtar, fisknät, tänkulemotorer och fisklukten från rökeriet som lockar till hamnen, men själva fiskeriverksamheten har så gott som upphört.
Vill vi då istället ha lyxjakter, vita plastskal som ligger övergivna större delen av året. Hamnen blir då endast till för de allra mest välbärgade i sammhället och då dröjer det inte innan vi har hela hamnen bakom lås och bom. 

Närmar oss Källskärs gamla fyr och visst är det en havsörn till vänster om fyren. Smyger lite närmre!

Den ståtliga fågeln blänger över axeln innan den lyfter och flyr inkräktarna.