Arkivet

 

2013-08-25 Fantastisk sensommar helg! Helgen har varit i friskvårdens tecken, det har kajkats och cyklats. Det var så att den lilla kajaken som köptes i våras har använts flitigt och det har gått bättre än förväntat att paddla runt kobbar och skär här hemma. Det blev så att en mer riktig kajak hittades hos Sveriges äldsta kanotvarv, Vitudden i Västervik, en Seabird Touring i kevlar inköptes, likaså köptes en kolfiberpaddel istället för aluminiumspaden. Resultatet blev att det gick att paddla dubbelt så långt med samma ansträngning, det blev också mycket roligare på något underligt sätt.
Helgen startade med paddeltur på tre timmar och sedan var vi båda möra i armarna, så det blev motorbåt ut till Ytterskär för sol o fika. Lördagen tog jag en cykeltur på ca.50 km. Turen gick från Oxelösund till Buskhyttan, Koppartorp, Kestorp, Sjöskogen, Skeppsvik och så Mjölnarevägen i Nävekvarn. Tanken var att tigga lite fika där och avbryta, be om skjuts hem. Men ingen var hemma så det var bara att trampa vidare, och nu visade det sig att det var rejäl nordanmotvind och det blev kämpigt värre i backarna upp mot Frankhyttan. Det var knän och handleder som led värst. Söndagen blev en lite längre paddeltur ut till Hamnskär och lite kringelikrokar där.
All motion som nu erhållits denna helg måste säkert räcka något halvår eller så.
Efter som det är ledig vecka och det fina vädret väntas bestå så blir det lite segling också, vart får vi se.

 

2013-07-29 Några sköna dagar på Skog-Risskär! Juli har varit en solig och fin månad och så blev det lite lyxigt med en ledig vecka innan augusti tar vid.

Det har blåst för mycket och för lite, dagar då det varit kuling har vi stannat i hamnen och andra dagar har vi motoriserat på blankt hav.

Fick besök av barn o barnbarn och då blåste det småspik så det blev kajak och bad i hamnen men vi provade på nytt den gångna helgen och det blev några fina dagar på kobben utanför Oxelösund.

Kajaken går bra och det är bra träning för armar och rygg, så länge man håller sig på vattnet är allt bra men när man ska iland så skaver det i den stackars glasfiberkajaken mot vassa stenar, ska nog skaffa en plast kajak som är mer tålig vid tuffa tilläggningar på kobbar.

 

 

 

 

2013-04-25 Den "största" har gått ur tiden. Seglaren Magnus "Mange" Olsson har avlidit.

Mange var hängiven jordenruntkappseglare men också en stark personlighet, det glada och enkla sätt han utstrålade fångade lätt allas intresse.

Mange kunde sätt ord på framgång och motgång, hans styrka var att aldrig ge upp och inombords klara av pressen. När andra vek ner sig och sökte hjälp stod Mange kvar och tog nya tag

Ledarskapet som Mange stod för var att våga lita på din omgivning, entusiasmera, hitta talanger och låta laget göra jobbet så bra han kunde förmedla sin erfarenhet.

Mange är nog den person som gjort mest intryck på mig trotts att jag bara mött honom helt kort. Hans sätt att resonera är något jag ofta använder i mitt dagliga arbete.

 

Mange var nu mentor åt den kvinnliga besättningen som skall segla Volvo ocean race 2014-15 med båten SCA. De befann på Lanzarote för träning när Mange drabbades av en stroke och avled av sviterna den 20 april.

Mange blev 64 år. 

 

2013-05-19 Försäsongsuppladdningen som gick åt helvete!

Ja! När väl båten var i sjön och det var dags att ordning ställa alla pinaler så kom givetvis en influensa och smög sig på, först verkade det inte så farligt men efter några dagar hade eländet bitit sig fast ordentligt. Nu har det blivit som det brukar, en nedrig hosta som nästan får lungorna att lämna kroppen i mellan åt. Det har nu pågått i 12 dagar och man är så less på detta förbaskade hostande så man vet inte vad. Allmäntillståndet är skralt och varje liten uppgift man företar sig gör en svettig och andfådd. Hur fanken får man bättre immunförsvar?  Jo råden är många, ät si, ät så, gå hit o gå dit så blir allt bättre, jo skall man följa alla råd så blir inget annat gjort, all ledig tid går åt att hålla sig frisk. Kan det bero på att man är utarbetad?? Kanske inte hälsosamt med långa dagar och massor av stress?? Vem vet. Meningen var att det skulle rullas lite cykel också men detta projekt har fått läggas på hyllan tills vidare och vi kan hoppas att det snart går att cykla på ”bättringsvägen”.

Det har dock blivit några seglatser och den gamla skorven verkar fungera, största frågetecknet är Biltemas batterier som installerades förra våren, tveksam kvalité eller också har de blivit överladdade för strömmen räcker inte som förväntat.

Det lutar åt att köpa vanliga fritidsbatterier som vi hade tidigare, de som kasserades hade varit i tjänst i åtta år.

 

Fredagen 17 maj bjöd på riktig hårdvindssegling från Oxelösund till Fällbådan och tillbaka, jobbigt efter som man inte är kry men nyttigt att skaffa sig lite sjöben efter som den korta semester som detta år bjuder på snart är här. Det har blivit totalt 57 sjömil så här dags.

 

Omvärldsanalys! Smart phone, Ajfån, padda, fansboken, mm. är ett fruktansvärt vapen som är utsänt av illasinnade grupper. Jo så är det, dessa manicker tar över människans vilja, skänker tillfredställelse och skapar begär. Det finns snart ingen som behöver en båt, bil, husvagn eller sommarstuga. Vi ser idag att priserna falla som meteorer i rymden på alla fritidsprylar och detta beror på att det inte finns köpare. Ingen är längre i behov at tillfredställelse på fritiden, de har ju sin Ajfån. För världsekonomin är detta en katastrof, hela det ekonomiska systemet bygger på att vi vill ha nytt och mer av dyra prylar. Myten att den som har mest prylar när den dör vinner, är tyvärr död! Aj fan hade du ingen Ajfån! Tänka sig att va nöjd med en jävla telefon för tretusen spänn och en gång i kvarten skriv vad men gör. ”Har varit på dass, drar nu upp kalsongerna!!” Pling!!!!

Vi funderade på att byta båt men funderingen har pågått för länge och värdet har på tre år sjunkit med ca. 65% så det får väl vara då.

 

 

2013-04-30 Då var äntligen båten i sjön! Efter en seg vår och många andra sysslor som hindrat vårrustningen av båten blev så allt klart och den 29e åkte båten i spat, dock i kulingvindar men lite soligt. Att ha båten innomhus medför betydligt mer arbete med förberedelser för allt och så måste det mastas av och på i tid och otid, men det är torrare, varmare och mer hälsosamt mot den gammla skorven. Masten är en gammal 100 kilos pjäs som inte är så lätt att baxa runt på men idag kl. 05:00 hade det förfärliga blåsandet lagt sig lite och då var det bäst att passa på. Det tog sin lilla tid innan alla snören hamnat på rätt plats och käppen stod för sig själv.
Nu är det bara att vänta på lite vårsommarvärme för fortfarande lider vi av de jäkla Islänninganas vulkanutbrott, det kommer att vara kallt och blåsit de närmsta 5 åren.

Nytt för i år är att spinnakerbom och spirbom fått lämna skutan och på däck kommer det att ligga en kanot istället, kanoten skall användas för lite mition när man ligger i någon vik. Det har även blivit så att det finns varmvatten ombord då vi ligger i hamnar som har ström.
Så nu är det bara ut och segla bland pingviner och isflak här nära nordpolen som vi bor.

 

2013-03-10 Kallt som tusan!

Ser ut att vara ett strålande väder ut, men när man kommer ut är det den kyliga vinden som biter i. Åker till Ljungholmen och det blåser ca. 10 m/s och det är -5 grader ute, med kyleffekten blir det ca. -15 grader i den norostliga vinden. Knäpper några bilder på en örn som kämpar på i motvinden, knallar runt den lilla halvön till läsidan och solen värmer skönt och det blir genast +5 grader varmt, otroligt 20 graders skillnad på 500 meter.

Det börjar bli mycket vårfågel i vikarna men för egen träning så plockar ja fram lite bilder på föregående års fågelskådning, vet inte om fågelsorterna blivit rätt men det är så jag tror att det ska vara. Vore kul att få i lillbåten snart men isen ligger ännu tjock i vikarna och inte är det något mildväder på gång heller.

En sångsvan gästar Ljungholmen innan den far vidare innåt landet eller norr ut.

 

Denna örn har setts flitigt i hamnen de senaste dagarna, den känns igen på att det saknas fjädrar på ena vingen.

2012-12-26 Vintern är ett helvete!

Har sedan den 28 november nu varit sjuk, har till och med varit hemma två dagar från jobbet. Det började med någon halls och bihåleinflammation och där efter hosta, och lagom till julen började jag känna mig skapligt frisk. Men då kom bakslaget med en ny rejäl förkylning med rinnsnuva och hosta. Hur fasiken håller man sig ifrån dessa influenser? Hoppas att det nya året börjar bättre än vad det gamla 2012 slutar.

Nu när man legat på sofflocket en månad så är konditionen under all kritik och huvudet värker av att inte ha något vettigt problem att lösa. Måste ha en plan för något.

Hade en svag fundering på att besöka Monacos F1 tävling i sommar, men sitta på läktaren och se eländet är inte vad jag vill utan endast en depåbilljet var aktuell, vill verkligen se stjärnorna och se lite hur det skruvas i teamen, kanske byta några ord med chaufförerna så man vet vilka som är divor och sportsmän.

Biljetterna släpptes 6 december, priset för en läktareplats var 7500:- för två dagar och depåbiljetten

kostade 39 500:- för dessa två dagar, men då ingick lunch, dricka och en stol i VIP loungen där även förarna håller till.

Inte fan är det värt så mycket pengar! Så det blir till att hitta på något annat.

Nu väntar lite semester i solen och vårrustning av båten och sedan hoppas vi på en solig fin vår och försommar med ”normala” vindar. Ska sedan i sommar försöka lösa problemet med att bygga en Kajak i trä och epoxi. Om det nu går att arbeta upp finmotoriken i händer och sinne för träarbeten så kanske vi kan paddla till hösten. Vilket projekt det sedan blir får vi se.

Gott slut och Gott Nytt år på er!

 

2012-10-06 Nu kan snön komma när som helst!

I den vackra höstsolen kom det ett antal hundra Tranor över Östersviken på väg söder ut till varmare trakter. Det var Tranornas eviga trumpetande som gjorda att man tittade upp och det var en maffig syn att se alla i skyn, dock blev det o ordning i truppen då de skådade Femöre under sig och V-formationen havererade och jag tror att Tranorna tog Kväller på något gärde i när heten. Tyvärr så är det så att när Tranorna sticker så kommer snön, får nu se om tranorna är bättre metrologer än vad SMHI varit denna sommar.
Det blev nu inga bilder att skryta över då fikaväskan bara innehöll undervatenskameran.

 

 

2012-10-04 Båten är i hallen och styrman i Afrika! Ja vi skaffade båthall i Östersviken.

Det blev så då man inser att det finns ingenstans att ha sina prylar då man bor i lägenhet och har garagegrannar som inte kan ge fan i andras ägodelar.

Båten behöver en rejäl renovering efter nu tio års seglande med den, vet inte om det är seglandet eller vintrarna utomhus som sliter mest.

Båthallen var bra inredd med en massa prylar som är bra att ha! Jonas svetsade ihop en vagga till båten och sedan mättes och mättes det för att se om båten skulle gå in eller om hallens loft var tvunget till att byggas om.

Vaggan passade perfekt och båten fick plats utan ombyggnad.

Vad värre är, är att styrman åkt till Afrika med nio andra kärringar från hennes jobb så det är lite tomt och öde här hemma i några veckor.

 

20 aug -12 Då det ostadiga vädret håller i sig blir det skärgårdsturer med lillbåten.

För dagen då havet var tämligen lugnt blev det en tur till Korpholmen för att se om örnfamiljen var där, vilket de inte var, fortsatte bort mot Brannäs. Sedan styrde jag ut mot Hävringe men en förfärlig dyning började rulla in så det blev ett fasligt studsande över vågorna, ledsnar på detta och åker väster ut efter Fågelskär och bort till Hamnskär. Väl där ser jag en av traktens vuxna örnar sitta i trädtopp, men nu känner den väll igen min båt och tog till flykten tidigt innan en perfekt bild kunde knäppas. Straxt där på vid Ytterskär ser jag en vad jag tror jätte orm komma simmande i vattnet, man ser huvudet och lite kropp, jäklar tänker jag, detta måste vara en anakonda eller något som någon släppt ut i det fria. Knäpper några bilder och inser straxt att det är troligen en mink jag ser, den är dock rätt välgödd det kunde även vara en utter men det är ganska osannolikt då det är nästan utrotade på dessa breddgrader. Minken springer över hällarna och ner i en lite grotta där den smaskar i sig av några godsaker, Minken verkar ha dryckesproblem då den har en hel pava vin i sitt krypin, vinflaska må ha strandat där av okänd anledning. Minken verkade dock nykter vid detta tillfälle. Noterade även att hösten nog är här och knackar på då träden redan börjar visa höstfärger.

 

 

  

 

12 aug 2012 Sommaren, det lilla som varit börjar sakta men säkert övergå i höst.
Denna sommar kommer att gå till historien som en av de våtaste och kallaste, jag skyller allt på Isläningarna. Först deras budgetkris och sedan den där vulkanen som de drog igång som hämd och nu sotat ner atmosfären, om allt stämmer kommer vi att få tre fyra så här dåliga år i rad.
Men varför klaga det har ändå varit många strålande dagar och vi har seglat fram till idag 500 distansminuter i vår skärgård och den gamla badbaljan är tät och fungerar bra. Sittbrunns kappellet som Enars levererade och nu är inne på sin andra säsong har fått bekänna färg och det fungerar perfekt. Den 12e juli blir årets kortaste segling, solen strålar i hamnen och det ser ut att bli en fin fin dag, lägger ut och hissar seglen, ser de mörka molnen i sydväst, hinner fram till Vinterklasen då ovädret kommer rullande över himlen. Åska, blixt och regn, men även en tromb började bildas ur molnet som låg någonstans mellan Arkö och Oxelösund, struten syns tydligt på bilden som knäpptes sedan vände jag, revner trasorna, in i hamnen och förtöjde, på med kapellet och kaffepannan. Seglingen varade i femton minuter!

 

Efter som stor del av sommaren tillbringats i Oxelösunds skärgård så har det blivit en hel del fågelbilder och så här i slutet av sommaren är det fantastiskt att se alla fågelungar som vuxit upp och nu flygtränar för fullt för att klara flytten eller vintern. Vi var ute och åkte en dag och fick då se att det satt en örn i ett träd på Korpholmen, tyvärr så var ”fel” kamera med ombord, Nikon 500 må ha möjlighet att zooma till 500mm men kvalitén och fokuseringsförmågan är inte bra. Knäppte dock några bilder och då blir scenen än bättre, det visar sig att det är en örnunge som sitter i trädet och medan vi sitter där och glor kommer föräldrarna och sveper över oss och landar i ett annat träd. Örnungen flyger över till föräldrarna och det utbryter ett  riktigt örntjatter innan en av föräldrarna flyger iväg bort mot Brannäs och straxt följer ungen efter, maffigt kan jag lova.

2012-05-24 Våren är förbi och sommaren tarvid!
Det har seglats 128 distansminuter sedan båten sjösattes och den lilla ekan har också vädrats långt ut på havet.

Nu stundar semester tider och vi får se vart seglingarna går, ännu inget bestämt.

 

Idag tog jag ekan ut till Stångskären och visst var sälarna kvar på sina kobbar.

Det gick att smyga riktigt nära för att få bra bilder, ljuset låg rätt och så gjorde även vinden. Det var ofta sälar frame vid båten och kikade, vid ett tillfälle kom sälen riktigt nära och då jag höjde kamera dök den direkt och straxt knuffade sälen till den lilla båten som krängde till rejält. Vet inte om sälen var arg eller om det var olycka för de fortsatte att komma fram och titta och frusta nära båten och nog såg de fredligt nyfikna ut.

Det ligger 100 tals sälar på skären och deras ylande hörs tydligt på långt håll.

 

 

 

 

 

 

 

2012-04-16 UFO siktat över Oxelösunds hamn!

Ja eller vad var det? Inte vet jag men då jag såg föremålet i hög fart komma över skyn för att sedan stå helt stilla i luften, den rörde sig lite fram och tillbaka och så vipps varv den borta.

 

80 000 ton parkerar!

Det går åt tre bogserbåtar för att knuffa fartyget till kaj, det är malm som anländer från Narvik, att förse stålverket.

 

 

Båten i sjön!

I slutet av mars åkte båten i sjön och sedan har det varit mest jobb med att färdigställa alla ingredienser för att få till en bekväm båt, båten har under hösten varit ute till försäljning men intresset var dåligt. Tyvärr så har luften gått ur marknaden helt och de spekulanter som hör av sig förväntar sig reapris och en del blir sura när man nekar deras bud. Båten blir kvar ett tag till då det mesta är nytt och bytt under de år vi haft den.

 

2011-11-16 Tjuvar och banditer bor i Oxelösund! 
Blir förbannad då man inte får ha saker ifred. Blivit bestulen på 4 st nyinköppta 22x95 brädor vid båtupplaget nere vid Östersviken. Stölden ägde rum mellan 12-15 november 2011.
Må den jävla kleptomanen få sin jävla klåfingerhand fastsydd i arslet.
Tyärr så är laglösheten väldigt vanlig i Oxelösund och respektlösheten för den "osynliga" polisen är fantastisk.

Har lagt in webkamera från El Hierro som det går att kika på ifall undervattensvulkanen skulle få ett utbrott. På El Hierro är det mycket aktivitet i underjorden hela tiden, små jordbävningar. Se diagramen, det första är normalt från Gran Canaria och det andra är från El Hierro idag.

 

 

2011-10-18 Hösten har visata sig från den bättre sidan.
Det har blivit några turer med den nya lilla styrpulperaren som visat sig passa oss bra, den är oerhört bensinsnål och den kan ta oss fram i ca.18-20 knop om havet är någorlunda lugnt.

Den lilla båten ska var till för att besöka alla öar i närområdet och förhoppningsvis se lite säl och örn.

En dag var det rätt lugnt och solen värmde fast det var några dagar in i november, vi for ut till Högsten.

Högsten är den högsta ön i vår t närområde och utsikten är fantastisk. Här finns också en kyrkogård som används än idag, den anlades på 1800 talet då koleran härjade.

  

2011-09-05 Sommaren är kort!
Seglat nja, ett par gånger har vi varit på böljan blå och idag var en fantastisk dag med segling i svaga vindar och det tog 6,5 timmar att segla ut till Hävringe och tillbaka till bryggan, då hade 25 M avverkats. Sista biten togs trasorna ner för att med säkerhet kunna korsa ”motorvägen” farleden mellan Trosa och Arkösund som är så tätt trafikerad så det ibland är svårt att korsa. Alla anser sig ha rätt till fri väg vilket skapar ett och annat problem.
Nu gick allt galant med korsandet men ute vid Hävringe mötte jag en herre i sin Hallberg Rassy på fel sida. Vet inte vad som herren tyckte var så viktigt att mötas på fel sida, jag höll så långt åt höger det gick, hade ca. 15 meter till den gröna kvasten och ca. 250 meter till den röda kvasten. Herren korsar nära framför mig och kommer förbi till höger om mig och genast då han passerat viker han över på min vänstra sida. Jag fattar inget, vad var egentligen meningen med manövern? Juli och första veckan i augusti är den tid vi brukar akta oss för sjön ty det händer alltid tillbud och nervpåfrestande tråkigheter orsakade av semesterseglare.

Vi har också skaffat en gammal eka från 70 talet med en gammal snurra så nu blir det lite Ö luffning i närområdet.
Betens nordostliga sida är utforskad och det blev fika med dopp vid ett strandhugg. Det är dock färdigdoppat ett tag nu då algblomningen exploderade idag, nu är det bara att vänta på ett oväder så skiten försvinner ut till havs.
Vi har som bekant annonserat ut båten till försäljning men det är totalt stopp på marknaden, endast några lycksökare har hört av sig med olika affärsförslag. En del kommer med riktiga skambud i bytesaffärer och betraktar sin egen båt som guld värd och det dom ska köpa är det bara fel på. Vi får avvakta och se vad som händer framöver. Vid nästa annonstillfälle plockas all nyköpt utrustning bort och priset sänks marginellt så får vi se.2011-03-20 Våren är här men det är några veckor kvar till sjösättning.
Denna vinter kommer att gå till historien och då är det främst isläget i Östersjön som är historiskt. Vi har nu haft snötäcke i snart 5 månader vilket också är i mesta laget, som vi vet så blir det max 3 månader med sommar väder om vi har tur.

Vi hoppas att det blir en fin segelsommar och att det blir något besök på Gotland.

Det är nu en spännande tid i skärgården när fågellivet återvänder och extra bra blir det när solen hjälper till att värma så frukosten kan inmundigas vid vattnet. Idag blev det lite bilder på några svanar och en ensam havsörn, en ungfågel av färgerna att döma. Ejdrarna har ännu inte dykt upp i vår vik men de finns nog här i närheten.

2011-02-10 Åter hemma!
Efter 2 sköna veckor på Gran Canaria är vi åter hemma i vardagen och de gamla vanliga rutinerna. Nu är det bara att vänta på vår och lite båtvård samt en skön segelsemester. På fliken Kanarieöarna finns lite skrivet.
Fritidsresor, Air Europa samt hotell Miriam motsvarde förväntningarna med råge.


2011-01-19 Summeringa av 2010! Ja detta år gav en fadd smak av livet.
Vad hände egentligen? 2010 inledde med att bjuda på den värsta vintern i mannaminne, det blev en dyr, lång, tung och än tråkigare vinter än vad jag gillar. Vinter bör vara snöfattig och ligga på en temperatur omkring nollan så att man åtminstone kan vara utomhus i skog och mark samt utföra lite underhåll på båten.

När väl våren kom och var på väg mot sommar insåg jag att tiden räcker inte till. Båt underhållet blev som så ofta bara det absolut nödvändigaste för att hinna komma iväg på juni seglig, nu visade sig juni från sin kanske sämsta sida och bjöd på bara dimma, kyla och fyra kulingar. Vi kom dock till Gotland och det är ändå gött, vår herre bjöd oss sedan på en av de mest fantastiska seglingar från ön till fastlandet, det är nog inte många gånger i livet man får känna sin båt sträcka ut maximalt under tio timmar. Det var väldigt skön att få denna fantastiska tur som gav mycket nytt bränsle till seglingsintresset.

Sommaren handlar sedan om arbete och vila för att kunna arbeta lite mer.

Det var då katastrofen slog till med full kraft, några jävla idioter till tjuvar stal vår Parsunmotor på ekan! Man kände sig djupt kränkt av detta tilltag, polisanmälde, kontaktade hamnägaren och körde runt och letade efter motorn i hamnarna här men inget gick att finna. Kontaktade sedan polisen och snokade runt för att genom dom få fram upplysningar ur brottsstatistiken såg ut i alla hamnarna i kommunen. Det var ingen trevlig uppenbarelse, det gick att konstatera att tjuvarna jobbade systematiskt och gjorde tillslagen oftast onsdag, torsdag och söndagar på nätterna, de stal alltid 2-3 båtar med motorer och ett par utombordsmotorer, de landade sitt gods vid Stenviksbadet eller på Jogersö. Brotten ökade 2010 med 320% i Oxelösund vad gäller tillgrep i hamnar.

Kontakten med polis och hamnägare ledde ingen vart, polisen tror på en internationell liga med kopplingar till Baltikum och hamnägaren visar inget större intresse av att vi som hyresgäster kanske är villiga att betala för lite kameraövervakning.

Min egen gärningsmannaprofil lyder så här: Några lokala förmågor med mycket god lokalkännedom och stor lokal sjövana, hyr förmodligen båtplats av hamnägaren och äger egen båt, rekar. och slår till mellan kl. 23-02 på natten, är ej speciellt diskreta då de är en naturlig del av sjölivet här. När bytet landats överlåts det på de utländska arbetskamraterna som tar det som går att sälja med sig hem till Baltikum över helgen och drygar ut kassan . Ja dom jobbar på byggen runt om i länet och de kan även ha varit med sina små vita minibussar i Oxelösund och utfört byggarbeten. De stjäl sina bultsaxar på byggen eller köper dom på Biltema. Det finns flera vittnesuppgifter om lokala busarna som setts på flera av brottsplatserna men polisen har inga spår. Men varför sker ingen patrullering av polisen på dessa platser?

På julafton är det dags igen då knallar det runt två ficktjuvar på sjukhuset och lyckas sno mobilen ur väskan, fiska upp plånboken och sno kreditkortet och sedan lägga tillbaka plånboken. Polisanmälan inlämnas och vi får ut från telebolaget vart busarna ringt under tiden från stölden till dess att mobilen spärrades.

Polisen skrev efter fyra dagar av anmälan då det ändå inte skulle gå att leda detta till åtal. Förvåningen är total! Det fans flera vittnen som sett dessa personer, mycket goda signalementen, de hade ringt sina egna mobiler från den stulna telefonen, de hade ringt till fasta telefoner i Finland, mm, mm. Dessutom åter igen mycket god lokalkännedom och då förmodligen boende i Nyköpingstrakten och deras tjuveri har säkert drabbat många och dessutom är dom med 100% säkerhet redan kända av polisen.

Vem ska man skälla på? Ja det är väl politikerna som rustar ner vår välfärd. Polisen rår nog inte för att dom saknar resurser för att bedriva polisövervakning eller patrullering i våra kommuner. Idag gäller slagdänga, klara dig själv! Nedrustningen av det trygga samhället har nu pågått under ca. 15-20 år och det har blivit accepterat av många att man alltid får köpa tillbaka sin prylar varje år om man nu vill äga nått som gör vardagen lite lättare.

Vilka är då dessa hatobjekt som ständigt förpestar tillvaron för allmänheten. Ja det har inget med ras eller ursprung att gör utan det finns kriminella element i alla nationaliteter och dom tyr sig till varandra, men om nu kriminella är en ras så nog fan är jag då rasist, hatet mot dessa människor som stjäl, vandaliserar, våldtar och helt saknar empati för andra medmänniskor är oerhört stort.

Men den politiker som är beredd att återupprätta tryggheten och rättvisan i samhället kommer att få min röst, men för att vända trenden som nu råder kommer det att ta ytterligare 15-20 år så det är tveksamt om det blir till glädje för mig.

Ja och innan 2010 tog slut kom den förbannade vintern igen och givet vis värre än den förra, jag säger bar detta, Fy fan!

 

9/11-10 Snön kom efter några kalla dagar! Då var den eländiga vintern här och inget är som väntanstider när man är en sann sommar människa. Nu är det närmast den väntande solen på Kanarieöarna som håller humöret uppe. 

 

18/5-10 Första sommardagen! Varmt och svagvind, stekhett i sittbrunnen vid bryggseglandet.
Stuvandet inför semester har börjat, nu är det snart bara 2 veckor kvar tills vi får kasta loss. Var vi seglar är ännu inte bestämt.

Födelsedagen den 21 juni är inställd, vi är bortresta! För de närmast sörjande håller vi kaffe och lite grill om vädret tillåter den 26/6 i all enkelhet.

Presenter undanbedes vänligen, köp något roligt till er själva och berätta historien, varför istället.

 

8/5-10 Vulkaner och istid!
Kylan består och vulkaneländet på Island fortsätter att krångla vilket kan ge oss den kallaste sommaren på 1000 år. Båten ligger stilla vid kajen och vår seglandet uteblir.

Det har startats lite badrums och golvrenoveringar i huset istället för att inte bli helt liggande på sofflocket dock går allt i ett makligt tempo då ryggeländet krånglar IGEN. Bilar har sålts och bilar har köpts, det är Focusen från 04 och den otroligt roliga KA cabben från 05 som blivit sålda och Focus cabben har blivit bruksbil ett tag. Ny bruksbil blir snart en vit Fiesta diesel från 09 som vi hittat hos Skobes i Motala.

Våren brukar vara en fantastisk tid i skärgården men tyvärr har inte lillbåten blivit sjösatt ännu på grund av kyla och oväder.

16/4-10 snö och aska ger elände!
En dag som går till historien, idag skulle vi provsegla men det blåser och snöar så de latmansseglare vi är blir det till att hålla sig inomhus i värmen. Är ledig men tänker på mina arbetskamrater som befinner sig på en hopplöst stängd flygplats, ingen vet hur länge detta kommer att vara. Allt beror på askmolnet som kommer från det Isländska vulkanutbrottet, det talas om att luftrummet öppnas i eftermiddag men det hjälper Skavsta föga då övriga Europa stänger istället. Island är hårt drabbat och ingen kan ens gissa om detta kommer att pågå ett par dagar eller ett par månader, för flyget är det bara sydliga vindar som skulle hjälpa så askmolnet drar norr ut från Island.

12/4-10 åker skutan i spat!
Våren har varit seg och isen har legat tjock, det blev dock några fina dagar runt påsken och då passade vi på att lägga på lite bottenfärg och vax. Väl i sjön så är det många saker som måste fixas och putsas, det har också hamnat en liten badbrygga på aktern och nu måste vi hitta en ny lösning på bad stegens placering. Badbryggan är mest till för att ha jollen på då vi seglar eller ligger i hamn. Måste också fixa ett rostfritt fäste till ankarspelet så det går att använda
i alla väder

15/3-10 Solen skiner! 
O jag med den! Inte riktigt då den nedrans snön ligger meterdjup på sina ställen och dessa soliga dagar i mars brukar båten målas men inte i år då det ännu inte går att komma fram till den pga all snö. Då man sitter vid sjön och plirar mot solen och spanar in fågellivet så dyker faktiskt en och annan havsörn upp, tror att det finns
5 örnar som håller till runt Oxelösund och visst är dom fantastiska då dom flyger över en. Vill du se mer örnar eller skärgårds bilder finns dom under fliken Oxelösund.


 10/3-10 Äntligen lite vår i antågan.
Det senaste mildvädret har öppnat den frusna hamnen, nu finns fritt vatten för alla sjöfåglar att simma i. De flesta fåglar har varit hänvisade till landbacken där många människor matat fåglarna. För en vecka sedan låg isen tjock i hamnen och då hade 5 st. havsörnar letat sig in bland fågelflockarna för att jaga, tyvärr hade jag ingen kamera med så det blev att beskåda de ståtliga fåglarna på ca. 50 meters håll. Så här års brukar man vårrusta båten men det är inställt på grund av snö eländet, förra året åkte första båten i sjön 20 mars och Friendship hamnade i spat 3 april. Vi får se hur och när det blir sjösättning, allt som behövs är en ledig vecka och plusgrader ett par dagar.


27/2 -10 Fartygsolycka i Oxelösunds hamn!
Den finska lastbilsfärjan Global Carrier försöker att vända i den isbelagda hamnen men allt går galet och färjan ränner in i den 200 meter långa kolbåten Ecostar som ligger vid kaj och slår upp ett stort hål i sidan den och knölar till fören rejält på sig själv. Vattentäta skott i kolbåten hindrar den från att fyllas helt med vatten.

 18/2-10 Snö och helvete!
Det är ingen hejd på nederbörden i år, vi har fått all snö som skulle kommit de senaste 8 vintrarna just denna vinter. Vi hade ett förfärligt snöande senast 2001 men detta tar priset, vi kommer snart inte ut! Tog mig föresten friheten att skotta av taket på den lägre delen av huset, på framsidan var det 80 cm. snö och baksidan låg det ca. 60 cm. Då det nu är att vänta ytterligare decimeter med snö till helgen kändes detta nödvädigt. Nu ska ryggen värka ett par veckor så visst kommer det att bli lite gnäll.
Tänker mycket på Spanien och varför vi bor vi här? En sak som var intressant med Spanien var att jag glömde min blodtrycksmedicin hemma då vi reste. Funderade hur jag skulle lösa detta och först skulle jag kolla med apoteket i Puerto Rico, sedan var alternativet att be blomvattnaren skicka pillren eller gå till doktorn på plats.

Mycket förvånad vid samtalet på apoteket under vissa språksvårigheter så skulle dom beställa hem medicinen som jag behövde, jag fick hämta den utan recept samma kväll och den kostade 45:- mot 150:- här hemma, snacka om att vara sin egen doktor!

5/2-10 Nere på jorden igen!
Efter 14 otroligt sköna dagar på Kanarieöarna är vi nu hemma, vi har jobbat lite och har den första ledigheten idag. Lite rastlöst är det då vintern fortfarande håller vår skärgård i ett järngrepp.

Jag har också bytt arbetsgivare men på samma arbetsplats, bytet har varit kantat av mycket frågor och funderingar men nu när vi är igång så är allt ok. Det blir dock en hel del omställningar och andra arbetsuppgifter som vi får.

Har redan börjat trampa runt båten för att vår rusta, men det blev bara att skotta av snön och åka hem och vänta.

Sabla vinter! Vill du se mer bilder och lite text från Kanarieöarna kan du klicka in på länken uppe till höger. Styrman blir blöt!

1/1 2010 då börjar vi åter på ett nytt ÅR!
God fortsättning på detta ny, orörda och fantastiska år. Ut med det gamla och in med det nya, fast jag gjorde nog lite tvärt om.
Vid lite fundering över alla bortgångna släktingar upptäkte jag att det var många namn som saknades i minnet, (måste ha varit någon hårdiskkrasch). Vad göra, jo jag började släktforska lite och har nu under en intesiv månad kommit 13 generationer bort i historien. Jag var tvungen att få lite hjälp på traven då mina släktingar gått bort. På farfar o farmors sida var jag tvungen att beställa en släkturedning och fick då snabbt reda på 5 generationer och på mormor och morfars sida hälsade jag på morbror Ove som hade en släktutredning på sina anfäder i 4 generationer. Sedan började ett digert spaningsarbete i kyrkböcker för att pussla ihop alla trådar och det blev till att dubbelkolla och dubbelkolla. När någon flyttat var det bara att börja gå igenom böckerna på nytt, har nu gått igenom säkert 25-30 000 sidor. Till nyår damp det ned ett mail från en forskare Hans Hanner med de sista trådarna till min stamfader Jean Pira eller som det skrevs på svenska John Birath. Min Belgiska stamfader föddes på sent 1500 tal och kom 1629 till Finspång som mästersmed och var sedan verksam i Östergötland och Uppland. Jag är alltså invandrare i 13e generation och det må göra mig berättigat att fara till mina rötter i Liége, Vallonien och inhandla en flagga.
En liten detalj förbryllar mig! Vallonerna skulle vara mycket renliga och älska strikt och fin klädsel, hålla hårt på högtider, helger och traditioner. Detta stämmer då inte in på mig, duschar ibland, avskyr fina kläder och högtidshelger. Undrar om någon av pigorna var och prassalade vid dansbanan för några 100 år sedan vilket jag då får lida för idag, jag kanske blev utan Vallonblod!! Bilden är Breven Bruk

4/12-09 Julen är snart här. Starta Paniken! Men det kan vara kul.

På tal om renar så håller jag just på att gå igenom gamla foton och scannar av. Hittade då denna bild av en ren som jag själv lyckades fånga, tror det var -73 eller -74 då vi var på semester med Farfar o Farmor i Klövsjö trakten.

21/11-09 Oro i lägret! Jobbet och framtiden är turbulent och oviss då flygplatsens ägare är i farten med omorganisation. All verksamhet ska ut på entreprenad och för min del innebär detta att jag snart förmodligen jobbar åt Securitas istället för Skavsta flygplats, får troligen lägre lön men ska göra samma jobb på samma arbetsplats. Bra eller inte, ja det får framtiden utvisa.
Som ni ser har sidan gjorts om och detta för att få en enklare hantering av sidan från olika datorer och semesterorter.
Blev det bättre, eller?
För övrigt har vi värmebölja, idag kl. 05:06 är det 12 grader i Oxelösund.

12/10-09 SJUK! Länge sedan men nu är influensan över mig och jag har till och med tvingats vara hemma från jobbet, inte kul. Jag har nu gjort färdigt Sicilien historien och det är bara att klicka in här till höger. Nöff, Nöff på er!

7/10-09 Äntligen! Till slut så kom vi ändå iväg på lite Medelhavssegling, vi fick erbjudande från Poseidon travel och Kryssarklubben som arrangerade eskadersegling runt lipariska öarna norr om Sicilien. Vi var dock lite tveksamma från början då vi bara är vana att segla för oss själva men längtan till Medelhavet tog överhand och vi bokade resan. Väl på plats efter en lite lång och jobbig resa klev vi ombord på en 46 foot katamaran tillsammans med 7 andra seglings intresserade personer. Sicilien bjöd på ett strålande väder så det blev dopp i hamnen och väl installerade i vår hytt bar det upp till byn för att besöka den lokala restaurangen och efter en natts välbehövlig sömn skulle vi kasta loss för att utforska öar och vattnen norr om Sicilien. Resan blev helt fantastisk och framåt helgen kommer dagboksanteckningarna och bilderna på en egen sida här till höger.
Vi kan varmt rekommendera alla segelintresserade och upptäcktsresande eskadersegling arrangerade av på Kryss och Poseidon travel, allt var långt över förväntan, veckan var skön, spännande, dramatisk och väldigt rolig.
Bilden: på väg mot vulkanen på Stromboli

22/5-09 Det har seglats en del men inte alls i den omfattning vi tänkt.
Maxi 95an har fått en 50 distans på böljan blå sedan sjösättningen. Maxi 77an har seglats ca. 40 distans och den är helt klart en mycket rolig skärgårdsseglare, båten är riktigt snabb på platt vatten och går väl att kryssa med, dock då man kommer ut i hög sjö med hård vind blir den betydligt jobbigare och båten stampar och stoppar upp i varje våg. Meningen var att vi skulle ut på en längre segling utan hund och utan att gå i land varje natt någon vecka men efter som vi inte lyckats segla ihop oss under våren blir det vanlig segling med hund och hamn stopp varje natt. vart resan går får vädret bestämma men det blir väll Gotland eller Bornholm.
Våren har mest ägnats åt jobbet som tagit all tid, men nu kommer semester och vi får försöka skriva lite flitigare och sätta in lite bilder från våra stop over report.

7/4-09 segelväder! Igår seglades Maxi 77an från Östersviken hem till Sjöängen, det var fin västlig vind och strålande sol så det blev att kryssa hem. Maxi 77an har tvättats och fått botten lite renoverad och det kändes verkligen på båt farten. Båten känns riktigt rolig att segla, kvick i vändningarna och kommer upp i fart bra. Idag var det Maxi 95an som skulle få prova sin nya rullgenua och gennaker och nog var det en bra dag att prova då det var väldigt svaga vindar. Resan gick ut till Hävringe och så hissades gennakern för att länsa hem och båten orkade upp i hela 2 knop så det blev en härlig dag i solen. När hamnen anlöptes kom dimman med raketfart och vipps så var allt insvept i en riktig grädde.
 
3/4-09 Då var även Maxi95an i sjön.
En strålande dag som dock började lite kyligt med en bitande nordväst vind, blåsandet lugnade sig så småningom och det blev varmt och skönt så alla prylar kunde plockas dit så Friendship II blev seglingsklar. Klar ja, kapten tog även han om disken som stått sedan i höstas och disken står i högar hemma också och det blir nog kaptens jobb det också! Varför? Jo styrman åkte till huvudstaden för att gå på mässa och äta fint medan kapten får arbeta med hushållssysslorna. Våren har dröjt men idag visade sig naturen från sin allra bästa sida då jag tog en paus vid sjön. Havsörnarna visade upp sig så dom gick att fotografera med telefonen, dom var riktigt närgångna ett tag och totalt 5 st. örnar cirklade ovanför mig ett tag där jag stod och  gapande som en uggleholk
 
20/3-09 Första båten i sjön!
Det blev att bryta is med Maxi 77an för att komma till bryggan efter nattens köld knäpp. Maxi 77an är nu rengjord och upputsad för en test period under våren så får vi se om båten blir kvar eller säljs. Det finns en hel del att fixa då båten varit dåligt underhållen de senaste åren. Nu ska maxi 95an putsas och målas innan den åker i sjön och till året har den fått lite nya segel och reparerad värmare. Till sist så är det Toppen jollen som i år får hålla tillgodo med en gammal motor och taskiga segel.

25/1-09 Då är 14 dagar semester till ända.
Vi for tillbaka! Ja förra året gav mersmak och vi åkte till Gran Canaria i år igen, denna gång valde vi solsäkra Puerto Rico med boende alldeles ovanför hamnen. Det blev sköna dagar i solen och vädret var kanon hela tiden, läs dagboken och titta på bilder

 (klicka här)
 
Utsikten från balkongen!                                                                        Delfinsafari var en höjdpunkt.

31/12 2008 Klocka ring, ring ut det gamla och ring in det nya!
Ja åter ett år till handlingarna och även denna afton jobbar vi. Vad hände då under 2008 som man minns. Min mor gick bort och hela våren gick åt till att ta reda på allt efter henne, i samma veva hade vi hittat ny bostad och flyttade närmre sjön. Någon semester segling blev det aldrig utan bara en kort Gotlands tur. På årets elfte timme kommer beskedet att fraktavdelningen på Skavsta läggs ned och detta medför personalminskningar, det har hela hösten varit turbulent med vikande marknad för flyget och vår ledning verkar vara mest intresserad av att out sourca alla avdelningar till entreprenörer då ekonomin inte är i ballans. Man saknar dock ledningens dialog med sin personal, ingen har någonsin fått kravet att lämna besparingsförslag utan ledningen jobbar i tron att de vet bäst.

Vi bor nu närmre sjön och ytterligare en båt har kommit till samlingarna, en Maxi 77a och vi får väll se vad det blir av den. Det är dock inte läge att sälja Maxi 95an i dessa tider så vi får se tiden an. Resandet under 2008 var inte så flitigt, det blev en vecka på Kanarieöarna under våren och sedan blev det en tjänsteresa till England i december och vi börjar 2009 på samma sätt och åker till Kanarieöarna under vintern. Detta blir nog första gången som vi åker till baka till ett resmål så snart, vi har alltid gillat alla platser vi varit på och alltid sagt att vi ska åka tillbaka men det kommer alltid något emellan. Den 20 dec gick min farmor bort 95 år gammal och hon var den som blev äldst i vår släkt, så nu har föräldrar, farföräldrar och morföräldrar lämnat jordelivet. Farmor har dock inte varit kontaktbar eller känt ingen oss de senaste 15-20 åren vilket är tråkigt. Kapten & Styrman önskar alla vänner och bekanta ett riktigt gott nytt år. Isen ligger och därför inget båtåka!


23/12 2008 Dan före doppare dan!!!!
Undrar om det blir något doppa? Jo faktiskt så provade vi lite i går och skinkan och dopp spadet var salt som tusan. Dock var styrmans jansson och köttbullar otroligt välsmakande. Jul ja det är en hysterisk tid så själv spelar jag dum och håller tankarna och fokus på våren som inte kan vara så långt bort. Vårrusta och sjösätta alla båtar, ja vårrustningen är nu mer ofta förknippad med fruktansvärd träningsvärk och ömmande kropp då både kondition och hälsa bara blir sämre med åren. Idag åker nog lillbåten upp på land då det ser ut att bli kallt över helgen.

Den inköpta Maxi 77an har tagits upp på land och den hade fått tillbringa 3 år i vattnet med minimala seglings distans. Påväxningen av havstulpaner har varit omfattande och det förklarar varför båten behöver en halv orkan för att rör på sig i vattnet. Nu blir det till att skrapa och måla så får vi se om det blir lite mera fart.


9/12-08 Toppendag på sjön!
Ja varför klaga? vi brukar åka på semester mot Gotland i slutet på maj de flesta år, och vi brukar då ha så där en 8-10 grader varmt om natten. Idag ligger havet som en spegel och temperaturen är si så där en 6 grader alltså ingen större skillnad. Vädret är konstant, nästan! Det finns en värmebölja några veckor på sommaren och kanske någon köldknäpp om vintern och de andra 10 månaderna så är det kallt och en väntar och väntar på det där kanonvädret!


14/11-08 Maxi 77an som nu mer heter Maxella.
Båten har gåtts igenom och inombords har både värmare och kök reparerats, båten har fått lite ny belysning så den är bebolig under mörka vintern och till våren blir det nya dynor till ruffen. De gamla aktersnurrorna från tidigt 80 tal har sålts och en ny Tohatsu 9,9 hk med elstart och fjärreglage har köpts på rean (otroligt billigt) och ska monteras under våren. Båten har legat i sjön i över 3 år så det är hög tid att ta upp den på land för en riktig botteninspektion och bottenmålning.
Fler modärniseringar är 50 meter ankorlina och 50w solpanel för att komplettera Maxin.
Om båten ska säljas eller bli vår nya semester båt bestäms till sommaren efter lite provseglande och boende.
Men hur gör man ett rättvist val mellan Maxi 95 vs Maxi 77?


22/10-08 Imorgon den 23/10 skrivs historia på Skavsta!
Vid lunch tid kommer Skavsta flygplats att passera 2 miljoner passagerare under ett kalender år, och det återstår 2 månader lite drygt av året. Passagerare tillväxten under 2008 kommer att land på ca. 2,3 miljoner passagerare vilket blir en ökning på drygt 30% jämfört med föregående år.
Det har seglats, städats och fejats på den nyinköpta Maxi 77. Båten har varit välutrustad och välskött av någon tidigare ägare men den senaste ägaren saknade helt vett och sans och båten har legat övergiven vind för våg i snart tre år. Det mesta verkar dock att vara i reparerbart skick och båten seglar bra och stabilt. Maxi 95an lyftes upp till vintervilan den 15 okt. och beväxningen var väldigt liten och detta beror mest på att färgen blandades med två burkar cayenpeppar, det är dock sorgligt att varje höst spolabort all bottenfärg som kostat 2000 spänn och i vår lägga på ny för lite mer pengar. Är detta verkligen miljösparande? På kopparfärgs tiden målades båt botten vart 4-5 år och ingen färg åkte av då man tvättade botten.

20/9-08 Vinterbåten i sjön!
Ja det är sommarens skolbåt (segelträning) som blivit av med mast, segel och roder, försetts med en ny miljövänlig Kinesisk fyrtakts motor. Meningen är att den närmaste skärgården ska kunna utforskas med denna båt under fin senhöst och vårdagar innan det riktiga seglandet tar vid. Förra vintern köptes en större och snabbare båt med tvåtakts motor men båten var i dåligt skick och motor slurpade i sig ca. 15 liter bensin i timmen, och varför ska man ha bråttom när man smyger runt bland kobbar och skär. Båten såldes och denna segel eka fick vi i inbyte och den Kinesiska motorn reades ut nu till vintern och denna motor vill ha ca. 0,75 liter per timme och då färdas vi i ca. 5 knop. Första turen går ut till Skeppsholmarna som ligger ut mot Bråviken. De senaste varma dagarna har varit fina och gässen bjuder på skådespel då de börjar samlas i hundra tal innan dom ger sig iväg söder ut, lugnet är fantastiskt i skärgården så här års.
 
28/8-08 Högtryck!
Ja nu menar jag mitt eget tryck. Högt blodtryck är en farlig åkomma enligt läkarvetenskapen och för ett antal år sedan blev jag upplyst om mitt höga blodtryck och under våren uppsökte jag doktorn för att få hjälp. Olika mediciner provades men inget hjälpte, men då jag skickades vidare till annan läkare hittades en ny medicin som verkade hjälpa. De läkare som jag träffade var mycket förvånade över att jag inte kände av symtomen eller mådde dåligt av mitt höga blodtryck.
Medicineringen startade och jag har aldrig mått så dåligt eller känt mig så svag och håglös som nu.
Motion brukar vara bra men nu går det inte att gå upp för en backe innan mjölksyran väller över mig, arbetslusten är totalt borta och hemarbetena läggs på hög. För var jag en mycket morgonpigg person men nu mer är det vanligt att sova till 9-10 på mornarna och det har nog inte hänt de senaste 25 åren.
Doktorn lugnade mig med att jag nog får må så här något år för han tror att kroppen ska ställa om sig och kunna fungera utan medicin då felet lär vara någon hormonrubbning.
Trodde bara det var kvinnor som hade hormon problem men enligt doktorn är för mycket arbete under längre tid något som kan orsaka de blodtrycks problem som jag har.
Nu är det några år sedan jag jobbade "för mycket" och tanken har slagit mig att det kanske är såhär det ska kännas, man kanske inte ska ha energi för stordåd alla dagar i veckan!

26/6-08 Styrman fick låna kameran en dag och fångade då denna ekorre på bild.

23/6-08 Idag inkasserades födelsedagspresenten.
Presenten var en flygtur med en flyglärare, vädret har dock varit uselt ett tag nu och den gångna natten härjade ett åskväder över Bråviken med skyfall och orkanliknade förhållanden.
Det sken dock upp under morgonen och det blev flyga av. Nu är det ca. 32 år sedan jag var under flygintressets last på Sunds gärde i Katrineholm, flygmaskinen för dagen var dock bekant och av märket Piper Cherokee.
Det blev en trevlig och nogran genomgång av checklistor och funktioner inför flygningen.
Läraren var krävande och ville att jag redan på backen skötte reglagen och jag kan lova att det var ovant att styra och bromsa med fötterna och gasa med högernäven.
Minnet kom sakta tillbaka vid en snabb överblick på instrumentpanelen. Väl uppe i luften så blev det kurs ut mot Arkösund och man slås direkt av hur otroligt vacker skärgården är från ovan, man ser öar i hundratal.
Vi styrde sedan upp mot Landsort och vidare in mot Trosa och Gnesta. Vi flög på ca. 1500 foot och då vi var vid Gnesta kunde man faktiskt se Globen i Stockholm. Jag blev tvungen att ta kommandot och sköta flygningen helt på egen hand och från Trosa fick jag styra helt själv ända fram till landnings ögonblicket.
Ja vi kom tillbaka helskinnade och inga stora misstag begicks. Bilden först är Jag taxande till start. Nästa bild är Öriket utanför Oxelösund. Sedan är det en bild på Arkösund och Arkö. 
21/6-08 Då var man äldre igen!
Det blev ett lugnt firande och kanske berodde det på menyn som serverades till middagen. Jag är som bekant en ganska konservativ och egen person så middagen bestod av Kålpudding som är en mycket kär favorit. Nu är det nog ett fåtal som tycker om eller ens känner till denna fantastiska maträtt. Sprit och rusdrycker uteblev också från kalaset som annars mest kom att kretsa runt tårtan. Bild på presenter kommer!
Semester är inte vad den ska vara och just nu väntar jag på ett besök hos doktorn som håller på att prova ut en blodtrycksmedicin för mitt höga blodtryck, har provat flera sorter utan större framgång men den senaste verkar funka större delen av dygnet men en blir trött och seg av den så man knappt vet vad en heter.

8/6-08 oväder eller är vi bara lata?
Väderprognosen såg bra ut för en lugn tur till Gotland men under lördagen ändrade SMHI sin prognos och lovade busväder (starka vindar 10-15 m/s) de närmsta dagarna. Nu är ingen av oss speciellt sugna på ett dygn i busväder så vi blir i hemma vatten och besöker gamla kända hamnar, ligger för närvarande i Nävekvarn och det tjuter i riggen och gungar en del men vi har ätit gott och mår bra. Då vi angjort Nävekvarn idag så upptäcktes att ena rutan på båten släppt i limningen och efter den upptäckten kan vi skatta oss lyckliga att vi inte gav oss ut på en blåsig östersjö tripp
Seglandet har gått lite i stå då målet blir mer och mer avlägset. Vi har utrustat, jobbat och planerat allt för att kunna segla till varmare breddgrader (Medelhavet/Kanarieöarna) en dag, men vi måste jobba och gno för att hålla fogden från dörren och det är mycket i välfärden man inte vill avstå. Att vara ledig från jobbet ett år är i dagsläget inte möjligt och det återstår många år till pensionen. Kapten är dock ingen skärgårdsseglare utan kräver större utmaningar. Frågan är, är det vägen till resan eller själva resan som är utmaningen, eller är det målet eller varför inte att komma hem???

6/6-08 Nationaldagen och en dag i dårarnas paradis.
Firar gör vi inte! Vi försöker att packa båten för en liten tur till Gotland om nu vädret vill ta oss dit, annars har vi den förträffliga Vetus motor som gärna knuffar oss fram på spegelblanka vatten. Dagen till ära så gick humöret upp så blodtrycket var uppe på oanade frekvenser. Då båt packning pågick kom 4 tonåringar ut på piren och de hördes ganska väl, hade ett halvt öga på dom och deras stenkastande. Började snart undra vad som var så skoj med stenkastningen så jag gick upp och kollade vad dom höll på med och mycket riktigt så var snorvalparna i full färd med att kasta halvkilos stenar mot ett par svanar som höll till i vattenbrynet, snorvalparna flyttade sig raskt efter svanarna och den sanna samhällsmedborgaren och djurvännen jag är följde jag efter. Snorvalparna hade då nått platsen där vår bil stod parkerad, jag hann precis fram till dom flitigt stenkastande snorvalparna då jag hör den minsta av dom (ca.13 år) stoja högljutt "ä skit i fågeln kasta på bil jävel istället" Humöret lät tala sitt tydliga språk och snorvalparna lommade i väg. Det vedervärdiga i historien är att dessa gossar 13-17 år åker runt i en nyare motorbåt till ett värde av ca. 200 000:- som drar ca. 40 liter bensin per timme och far fram i ca. 35 knop och allt som kommer i deras väg riskerar sitt liv.
Dom är hyresgäster i samma hamn!

3/6-08 Piller, mirakelkurer och reklam.
Har ni hört talas om SB12, AC3comfort, Anti, Eze, ipren, lamisil mfl. Passa er nu noga för gå på reklamen och prova aldrig alla samtidigt. Denna morgon smorde jag in arslet med SB12, gurglade mig med AC3comfort, körd Lamisil på läpparna, smetade in tårna med Anti. Nu luktar arslet fantastiskt, det låter bara skit om käften, läpparna ser ut som en fläktrem och tårna syns inte. Hur kunde det bli så då, jo hög ålder, knappt ledsyn vet ni.

2/6-08 semester?
Ja vi har faktiskt semester. Men på grund av flyttningar och andra bestyr är vi fortfarande hemma och det kommer inte att bli någon långsegling i år som annars är vanligt. Vi kommer fram mot helgen försöka segla mot Gotland om vindarna vill. Sedan väntar studentfirande på olika håll, tror det var den 14 juni. Där efter blir det nog lite segling ingen om vädret vill innan jobbet tar vid i början av juli.

1/6-08 stävar vi sakta ut mot Hävring.
Mor ska till sista vilan, hon hade önskan att få sin aska spridd i havet liksom Far ville och fick. ca. 1,5 M ost om hävringe hade vi en kort ceremoni, vi låg där och drev i det otroligt vackra vädret innan urnan sänktes i havet.

21/5-08 int e ja bitter int!
Ja nu har vi flyttat, flyttat o flyttat och städat, städat o städat i en månads tid.
Slutet på eländet är nu nära och på måndag ska vi lämna nycklarna till vår lägenhet. Sen är det semester!
Men båten är inte färdig så det får bli lite båt mekande innan rast och vila kommer.
Det återstår en hel del i nya bostaden att fixa också, allt är bara intravat efter väggarna, tyvärr så verkar det som vi köpt för liten bostad igen då styrman tycker att allt är eländigt trångt.
Katastrofen under flytt eran har varit avsaknaden av flytt tårtor, bekantskapskretsen har tydligen ledsnat på vårt flyttande och härför ställt in leveransen av tårtor.
Men int e ja bitter int för det, styrman lyckades en dag att skaka fram en bakelse som plåster på såren, men när tusan åt jag en tårtbit? Tänk för för sjutton gubbar! Här bor vi nu med närhet till sjön och en mycket trevligare natur och det har nästan badats redan.

 
24/4-08 Vårseglandet kom av sig!
Trotts stundom fint skärgårdsväder under våren har allt seglande och båt mekande legat på hyllan efter mammas bortgång.
Det har varit massor att ta reda på efter henne och mitt i allt så bestämde vi oss för att flytta till ett trevligare område.
Hur som så blev det en tur till Nävekvarn den 20/4 under en klarblå himmel, en svag nordostlig vind blåste oss sakta fram och in i Bråviken. Vid Munken så blev det vindskifte och nog var det lite sjöbris som började dra från sydväst.
Skärgården är otrolig så här års och det rika djurlivet imponerar, det är Ejdrar och Sothönor som syns i massor och har egendomliga läten för sig. Idag så var även en Havsörn rätt aktiv och visade upp sig några gånger nära båten.
Seglandet planeras ta fart under senare delen av maj då vår semester börjar men detta år så kommer seglandet troligen att avnjutas i vår hemma skärgård tidvis blandat med båtmekande.


19/3 -08 Då har mamma gått bort!
Mamma har haft en mycket lång sjuk period i sitt liv. Hon insjuknade under slutet av åttiotalet i en lungsjukdom och hon blev bunden till rullstol och krävde syrgas för att hålla sig vid liv.
Det blev många och långa sjukhusvistelser och hon var flera gånger nere för räkning men hon stretade emot. 1998 kom vändningen då hon blev lungtransplanterad och fick en ny lunga, dock var oddsen små att klara sig igenom ett sådant ingrepp.
Mamma piggade dock på sig fort och var snart hemma igen, hon tränade upp sig kom på benen och klarade sig utan rullstol.
Livet började om och allt var roligt och entusiastiskt till en början men problemen runt sjukdomen, biverkningar och de livsuppehållande medicinerna blev allt mer ett hinder för välmående.
Värsta bakslaget kom då far drabbades av cancer och gick bort 2004 bara 64 år gammal, från den tiden har inget varit roligt eller meningsfullt för mamma, hon har varit bitter och tagit ut sitt vrede på omgivningarna och framförallt läkare och sjukvårdspersonal.
Vi har länge fått höra hur inkompetenta alla inom sjukvården varit då hon tyckt att dom felbehandlat henne.
Med facit i hand så måste man i alla fall tycka, att få ett liv åter och ytterligare några år att leva måste vara fantastiskt.
Sedan mamma transplanterades har hon flytta 4 ggr, anlagt trädgård, renoverat hus och lägenheter, kört bil, skaffat två hundar och haft en kolonilott under somrarna. Mamma har det senaste året åldrats mycket fort och enligt läkare är det biverkningarna av alla mediciner som tagit mycket hårt på henne.
Mamma insjuknade för sista gången den 14/3-08 och blev då inlagd på Nyköpings lasarett, på kvällen den 17/3 försämrades allt mycket fort och hon somnade stilla in på kvällen den 19/3-08 med sina barn och barnbarn vid sängen. Mamma blev 66 år

24/2-2008Det var bättre förr!
Vi bor i ett så kallat Comhem hus, det ingår lite tv kanaler i hyran, eller rättare sagt så kostar dom 76:- i månaden och debiteras på hyresavin. En dag plockade Comhem bort Eurosport från de fria kanalerna och då började vi kolla vad det fanns för möjligheter att köpa till ett abonnemang. Det visade sig att det inte funkade med någon annan leverantör, bor man i ett Comhem hus så har Comhem annekterat antennkabeln så ingen annan leverantör kan använda den. Vad göra, jo jag skaffade en Comhem digitalbox med 8 extra kanaler och för detta vill Comhem ha 149:- månaden. Dum och gammal som man är så inbillade jag mig att de kanaler som vi redan betalar för via hyran skulle gå att se genom digitalboxen men se det gick inte, det måste vara en speciell koppling från antennuttaget och efter som vi har en ljudanläggning så blev allt pannkaka. Ser man på digitalboxen så blir det bioljud och vill man se på tv3 eller 5 så får man sparka igång den sabla högtalaren i tvn. Tog kontakt med Comhem för att i all vänlighet fråga om man inte kunde få tillgång till de kanaler via digitalboxen som vi betalar för via hyran också. Jag citerar" jo det är klart att det går men då får jag uppgradera ditt abonnemang till ett CTV M och då kostar det 199:- i månaden, vill du göra det?" jag blir stum en stund sen exploderar det, Jag citerar igen "det kan du hoppa upp och klappa ihop dina små piffiga skinkhalvor på att jag inte vill, jag betalar ju redan 76:- för dom förbannade kanalerna via hyran." Hon svarar surt " då kan jag inte hjälpa dig om du inte vill uppgradera ditt abonnemang" Svarar jag då, att tack för ingenting, men jag få väl rekommendera bostadsrättsföreningen att säga upp avtalet med er! Så här är livet idag tex. av veckans 32 inkommande telefonsamtal så var 3 från bekanta resten är från försäljare som vill göra upp om Pensionsförsäkringar, Mobil abonnemang, Tele abonnemang, Tv abonnemang, Internet abonnemang och försäkringar. Ska vi säga upp hela skiten och! Ja vadå och, man sitter i klorna på alla dessa nya blodsugare.

13/2 2008HJÄLP!
Växthuseffekten har slagit till fullt ut i Oxelösund, idag den 13 februari är det 26 grader varmt i pensionärskuvösen och detta trotts att fönstren är öppna. Det drar en svag bris från nordost och det blir lä och skönt. Efter som JAG idag saknar bil som nu används för barnpassning istället för båtpassning får jag tyvärr använda benen och bränna lite fläsk. Skakar liv i det gamla kadavret vid 9e blecket, tar med Nelly på en liten promenad. Vatten vill man se så det blir ner till Ramdalshamnen vi går och där är det så varmt o skön att vi parkerar på en sten en timme för att kasta pinnar. En liten unge kommer springande och en bit bort är morsan o ho skriker högt och tydligt "Albin gå inte fram till gubben" ??? När väl kärringen är framme och suger tag i ungen så får hon syn på Nelly och utbrister "gud vilken gullig hund, får Albin hälsa på vovven?" Ja blänger på käringen som nu ser ut som en fågelholk i nyllet och Nelly börjar skälla som hon brukar när hon ser stojiga ungar, kärringen sliter tag i ungen och löper iväg så det yr kring skorna. Måste nog se över min klädsel och klä mig mer mode riktigt då jag är ute och promenerar. Sparkar åter liv i kadavret och promenerar vidare bort efter vattnet vid Alk o Skrakvägen och kollar på radhusen. Väl hemma så parkerar vi oss i pensionärskuvösen med en kaffe och bättrar på Kanariefärgen i nyllet.


Lilla Ewelina som idag barnvaktas av styrman och som i julas började läsa modetidningar, då i julas var kapten barnpassare, kock, diskare, städare, inköpare, make, mm. Dä ni kvinnor!!

12/2 2008 Vinter igen?
Det är frostbitet idag, men, det lenar snart upp och den bitande nordvinden avtar och det blir nästan blankt på sjön så trotts den kyliga morgonen åker vi en tur på havet. En oljetanker lägger ut från hamnen och strax dyker en ny tanker upp i hamninloppet, detta är den tredje tankern på 1 vecka. Undrar vem som ska ha all soppa dom släpar hit?


11/2 2008 Varmt och skönt på sjön!
Jobbveckan är över och det blir en tur i skärgården, vårtecknen är många, det är ca. 6 grader varmt, soligt och nästan vindstilla. Sjöfåglarna har börjat sina vår lekar och man ser stora grupper med ejdrar och sothönor som emellanåt flyger iväg flockvis. Båten funkar sisådär, den behöver vård och omsorg då förre ägaren verkar varit en riktig slarver.


31/1 2008 På bättringsvägen!
Jo nu har lediga veckan startat igen och tillfrisknandet går sakteliga framåt, men det är fasen så dåligt med orken. Denna sista januaridag bjuder dock på strålande väder så det blir en tur på sjön med vinterbåten som införskaffats. Det är en Crescent Bamse som ska hjälpa oss att utforska skärgården här hemma då vi inte seglar Maxi. Såg häromdagen två stora havsörnar som cirklade över Furön så det blir en liten tur runt denna ö för att se om det går att knäppa några bilder på örnarna. Dom lyser dock med sin frånvaro idag men det fantastiska januari vädret gör båtturen njutningsfull. Nelly är dock inte så imponerad av detta med plastbåtar som klorna har dåligt grepp i, när det börjar guppa för mycket över vågorna kryper hon in under för toften bland tampar och annat bråte.

 
24/1 2008 Sjuk! Fy tusan för att va sjuk.
Min influensa bröt ut under tretton helgen och jag hade ett elände att ta mig igenom de sista nätterna på jobbet, låg sedan för ankar hela den lediga veckan. Jobbade sedan fredagen och kände mig halvtaskig men lördagen den 12/1 skulle vi flyga till Kanarieöarna så det var bara att bita ihop. Resan gick bra och väl nere i solen så kändes det rätt bra, veckan gick och allt kändes skapligt tills vi satt på flygplatsen för att resa hem.
Då kom febern igen och sedan har hela denna vecka varit, hög feber och ont i luftvägar och lungorna. Senast jag var sjuk så här var då vi seglade till Bornholm 2006 och då blev det till slut ett besök hos doktor Dansk i Kalmar, han hittade inget direkt fel på mig men nått skit hade jag nog i alla fall enligt honom. Han skrev ut en kur som garanterat skulle ta död på allt utom mig själv, och det var ett elände med den medicinen. Frågan är nu om en blir frisk utan medikament eller? I morgon går jag och jobbar i hopp om att vara eller bli frisk. Fliken Kanarieöarna är nu uppdaterad med lite reseberättelse.

30/12-2007 Båt&Motors problem med lokaler och att sköta hamnarna tog nyligen en ny vändning.
Många i Kommunen har känt till detta en längre tid men nu har det offentliggjorts i pressen. Båt&Motor säljer sitt hamn innehav till ett nybildat bolag vid Pro Marina som ägs av Viamare Invest gruppen, Viamare är eller har varit ägare till Sveriges alla stora båt tillverkare och även till Pontona som tidigare huserade i lokalerna i som nu Båt&Motor flyttat in i. Kommunen och Pro Marina har mycket stora planer för alla hamnar i Oxelösund med både Hotell, Badhus, nya fritidsbåtshamnar och gästhamnar. Om det blir bättre får framtiden utvisa men helt klart blir det dyrare för lönsamma företag brukar vara bra på att tjäna pengar. Frågetecken finns hur alla kopplingar mellan dessa aktörer hänger samman. Pontona hyrde lokalen i fiskehamnen, Kommunalrådet Benita jublade när dom flyttade. Viamare äger Pontona som även äger Pro Marina som nu köper Pontonas lokal tillsammans med Båt&Motor och Saltö Marin??? Det luktar fortfarande svågerpolitik.


11/12-07 Då har det hänt!
Alla spekulationer om Pontonas gamla lokaler i fiskehamnen besannades, visst var det Båt & Motor som flyttade in. Båt & Motors VD gjorde ett stort snyftframträdande i orts pressen om hur motarbetad företaget kände sig och att de även funderade på att flytta delar av verksamheten från orten. När nu avtalet är klart med kommunen vill han inte kommentera det hel. Nu tror nog många att dessa snyfthistorier bara är ett spel för galleriet då Båt & Motors VD även har sin far i kommunstyrelsen så insider affärerna går nog på högvarv, samma turbulens pågick både före och efter Båt & Motors övertagande av fritidsbåtshamnarna då man lovade samarbete med övriga intressenter av hamnarna. Då blev det ockerpriser när Båt & Motor skulle sälja vidare. Synd att arbetstillfällen och Pontona försvann från Kommunen,  tillverkning av bryggor är nog så marint som båtar.
Ny detaljplan har upprättats för området runt fiskehamnen så det blir förmodligen en utökning av all verksamhet i detta område.

28/11-07 då var vi åter hemma efter en vecka på Malta.
Det har varit en trevlig höstsemester med både lite sol och bad, men extra skönt att kunna sitta under bar himmel och käka på kvällarna. Ett utförligt reportage kommer strax att finnas på länken till höger. Bilderna är från Valletta och fantastisk vy över Alperna under hemresan.

 
13/11-07 snart går resan till Malta.
Närmare bestämt den 21/11-07. Vi har inte varit där men tidigare så det blir spännande att se vad ön har att bjuda på. Flyget avgår från Skavsta och landar på Luga flygplats på Malta. Här hemma är det snöglopp, stora båten är på land och den lilla åker upp snart. sen är det en evig väntan på sjösättningen. Dessförinnan ska vi även hunnit en resa till Kanarieöarna också, den är planerad att bli av i januari.

19/10-07Korruption eller inavel!
Pontona som tillverkar bryggor och vågbrytare lägger ned sin verksamhet i Fiskehamnen och flyttar till Tjörn på västkusten. Tråkigt tycker många, i synnerhet de som jobbat på företaget. Nu är tydligen inte alla besvikna då Oxelösunds kommunalråd Benita Wikström mer eller mindre jublar i ortstidningen att företaget lämnar Oxelösund. Benita menar även att Fiskehamnen är till för ortens etablerade företag och någon av ortens entreprenörer ska flytta in i Pontonas lokaler inom snar framtid. Man vill inte ens gissa vem som kommer att flytta in i lokalerna. Kanske är det åter ett stycke svågerpolitik som styr kommunen och verksamheterna runt fritidshamnarna.

10/9-07 Koreakriget är över, för den här gången!
Ja vi vågade för 3 år sedan köpa en udda bil men som ändå var en GM produkt ( Koreanskt byggd Opel som heter Daewoo).
Bilen var mycket skön att köra och den var välutrustad till ett mycket lågt pris.
Så långt var allt bra men sen kom ett mycket oväntat problem upp, bilen verkade dra mycket bensin. Efter som det var ett bra garantipaket med bilen så lämnades den in för kontroll men inget gick att göra. Bilfirman, Bilcenter i Nyköping var först samarbetsvilliga men då jag kontaktade GM för att få reda på vad som kunde göras så upphörde den goda tonen hos Bilcenter. Svaret man kom med från GM var " Vi är väl medvetna om att bilen drar betydligt mer bränsle än vad likvärdiga bilar av andra märken gör".
Jag försökte där med häva köpet efter som säljaren inte informerat om detta, men då ville Bilcenter inte vara med, dom ville inte ens byta in bilen till listpris.
Problemet som nu uppstod var att verkstaden hade många olika lögner om att bilen så småningom skulle börja dra mindre bränsle och att vi skulle åka så mycket som möjligt för att testa.
Milen gick men inget händ och då kontaktades reklamationsnämnden för att få rättelse och det skulle kunna ta upp fallet men när deras uträkning visade på hur mycket vi skulle få tillbaka om köpet hävdes var det ungefär hälften av vad vi köpt bilen för.
Mera problem uppstod som tex. bromsarna försvann på bilen och det blev en lång process för att få det fixat, trotts att det satt en stor lapp på ratten vad som skulle åtgärdas så lyckades verkstaden även serva bilen trotts att det var 1000 mil kvar till service. Skojarna ville sedan ha betalt 5900:- för en service som inte var beställd. Det blev nästan råkurr innan jag fick ut bilen och givetvis vägrade jag att betala.
Nu är bilen såld eller näst intill bortskänkt till högstbjudande och en Ford Focus flexifule har inhandlats och bränsleförbrukningen är lägre oavsett vilket bränsle vi använder. Daewoon skulle enligt instruktionsboken förbruka ca. 0,67 liter milen vid blandad körning men den tog ca. 1,1 liter milen vid vanliga resor till jobbet.
Herr Augustsson på Bilcenter och som snart äger alla bilfirmor i trakten är inget annat än en bondfångare och bilhandlartyp som strider hur långt som helst för att slippa göra rätt för sig.

2/9-07 Köks renoveringen närmar sig slutet!
Alla prylar är på plats och nu kvarstår lite målning, lister och lampor för det ska bli helt klart. Det har varit många prövningar för att få till det, den gamla kåken är lite sned och vind så det är ett elände att mäta. Måttet mellan golv och tak skiljer på 40 millimeter i det lilla köket.
Då fastigheterna här byggdes på sextiotalet var det förmodligen brist på stämp vid gjutningarna av våningsplanen. Hur som så blir det trevligare att bo när allt blir nytt och fint och Oxelögolv har gjort ett bra jobb med mattan och kaklet, där emot så brister det lite i Ikeas leveranser då en del var skadat och det fattats lite grejor i paketen.
Nu återstår 3 dagar av sensommar semestern och då var meningen att båten skulle få smaka på havet men idag är det regn o rusk så vi får väl se vad det blir av seglingarna. Styrman misstänks för att smida planer på att flanera runt i heminredningsbutikerna vid regndagar men kapten försöker envist förklara att bilen måste servas innan den får användas och efter som kapten gör detta själv så kan det dröja innan orken infinner sig.
 
23/8-07 Sommarseglingen har varit mycket sparsam.
Det har blivit några korta turer mellan skurarna ut förbi Hävringe för att titta på havet som ligger lika öde var gång.
När man återvänder in mot kusten förvånas man av det täta trafiken i farlederna söder och norr ut, vissa dagar kan man se hundratals vita segel och motorbåtar som far fram.
Nu i mitten av augusti har sommarvärmen infunnit sig men då har kapten fått andra sysslor som måste göras. Augusti semester var planerad att användas till segling men styrman ordnade ett nytt kök till den för året nya lägenheten och kapten beordrades att leta fram verktygslådan och sätta fart. OJ OJ vad jobb det blir och OJ OJ vad skoj (nja) skruva, spika, limma, skruva, limma, spika, tar det aldrig slut?
Får hoppas att resultatet blir någorlunda då jag är kapten och inte snickare, sen kommer nog nästa problem som ett brev på posten. Misstänker att styrman kommer att använda Friendships underhållskassa till nya möbler i köket! OJ, OJ.