Segling 2010

 

21/10-10 Någon Brittsommar blev det aldrig! Det blev bara en segeldag under oktober innan båten lyftes upp på land, nå återstår bara en lång, lång väntan till nästa säsong.

Vi hoppas då att det rätta segelintresset kryper fram i vår så vi kan göra en längre tur till något ställe där vi inte varit förut. Har sneglat lite åt Lettlands västkust, dit kan man nå på två rejäla dagsetapper om vädret tillåter men som alltid så beror det på vilka förberedelser man hinner med innan semestern startar och framför allt när semestern infaller.

Båten behöver lite omvårdnad igen, det läcker lite vatten runt propelleraxelröret ett vanligt problem som är nog så problematiskt att åtgärda. Det blir nog att plasta lite och hoppas att det är tätt sedan. Det skall också bytas rutor och toa, där efter skall alla batterier bytas och solpanelerna ska monteras om då dom tagits bort från akterdäck. Allt vi nu önskar oss är en varm, snöfattig vinter så det går att lägga ned tre-fyra dagar i månaden på dessa projekt.

Stöldligan fortsätter i Oxelösund, nu senast varnade polisen i dagstidningen att tjuvar var i antågan till helgen och nog lyckades tjuvarna med ett par tillslag utan att åka fast. Det ser mest ut som polisen står handfallna in för dessa klippare och trotts den makabra stöldturné som härjat i Oxelösund denna sommar ser man aldrig en polisbil smyga runt i hamnarna på kvällarna. Inte heller hamnägaren har vidtagit några åtgärder så som kameraövervakning eller vassklippning som halvt om halvt utlovats.

7/10-10 Brittsommaren som kom av sig! Meningen var att det skulle seglas denna vecka då SMHI lovade sol och värme, men av det blev det inget då det dök upp ett rejält blåsväder med avslutande regn. Nu blir det att städa ur båten och den 20/10 lyfter vi upp på land och detta seglings år är till ända.
Nu är det bara att invänta den jävligaste vintern på 150 år som vissa förståsigpåare har förutspått. Tyvärr så blir det mer och mer angeläget att hitta boende på varmare bredgrade under senhösten och vintern för det är inte kul med detta.

22/9-10 Stöldligan i Oxelösund härjar vidare!Tät kontakt med polis och lite privata efterforskningar gör att det nog snart är dags att flytta! Båt och båtmotorstölder har ökat med 322% från 2009 till idag 2010, siffran kommer alltså att bli betydligt värre innan året är slut, kom också ihåg att detta är polisanmälda brott och mörkertalet är stort då många inte bryr sig om att anmäla sina förluster.

Tyvärr så saknas spår och misstänkta gärningsmän, allmänheten har dålig kännedom om utvecklingen och det är svårt att rapportera in iakttagelser till polisen då det nästan alltid är kö på numret 11414.

Varför har inte polisen en tippsmail när det blir specifika områden som drabbas av kriminella ligor.

Banditerna är inte speciellt försiktiga eller rädda om det dom stjäl då dom misshandlar stöldgodset och det verkar som om det är själva stölden som är syftet sen dumpar dom stulna båtar här och var i kommunen, ett tag slog mig tanken att efter som det stulna inte dyker upp på Blocket så kanske dom dumpar stulna motorer i havet efter utförd stöt. Det är fortfarande så att det rör sig om mindre billigare motorer men då det har varit hela båtar så har ärt hjärnorna inte lyckats få loss motorerna från båtarna. Det är ändå just nu ofantligt tråkigt att bo 200 meter från havet betala 1500:- för en båtplats som inte går att använda och ha en båt som saknar motor och är förpassad till landbacken. Jag säger bara fy fan, det skjuts för lite!

5 /9-10 Sommaren slutar med Tjuvar & Banditer! Juli och augusti bjöd på blandat väder och mest arbete, som vanligt håller vi oss mest på landbacken nära grillen under värsta semester kaoset. Det har dock blivit lite skärgårdsseglen i egen takt men sedan kom det bedrövliga då vi blev bestulna. Vår Parsun motor (5 hk utombordare)på segelekan stals mellan den 17-19 augusti  vid sjöängens hamn där vi bor. Tjuvjävlar! Tyvärr så har stölderna pågått hela sommaren och nu då man kommer i kontakt med ortsbefolkningen uppdagas att stölder pågår konstant i hela Oxelösund men inte blir det någon mer polisövervakning för det. Man får väll gratulera polisen som lyckades ta fast 223 fortkörare den vecka som vår motor stals, men de ca. 100 båt och motorstölder som inträffat i Nyköping och Oxelösund denna sommar finns inget hopp om att få uppklarade. Tyvärr så saknas resurser för att skapa trygghet på mindre orter och Oxelösund är en ort på väg mot laglöshet då banditerna vet att risken att åka fast är minimal.


20 juni 2010 Cross the ocean! Då vi försökt att leta luckor i ovädren för att segla över till fastlandet igen har det inte varit lätt. Idag var den dagen som såg lämpligast ut för under de närmaste 5 dagarna skall det enligt SMHI blåsa svag nordan vilket inte gillas då man ska från Gotland. Vi kastar loss från Lickershamn kl. 04.40 i en strålande soluppgång, dock blåser det betydligt mer än vad SMHIs prognos lovade i går kväll. Nå det blåser dock från syd så vi kommer att få vind och vågor lite akteröver så det bör gå bra, när vi kommit ut har vi först en massa fartyg att korsa deras väg och sedan blir det lite avkoppling trodde kapten. Nu tar blåsandet i och det blir ca. 10-14 sek/meter med vågor som är ca. 2,5 meter höga och väldigt långa, vi går för fullt segelställ och gör god fart men det blir rejäl brottnings match för att hålla båten på önskad kurs. Då båten surfar med en våg är vi uppe i tio knop och det är för fort för denna gamla klenod som vi seglar, båten skär ner i vågdalen och kastas iväg åt fel håll så det blir riktig spännande då vi styr hemåt. När vi närmar oss Hävringe och havet grundar upp från 100 meters djup till ca. 20 meters djup blir det vågor som tornar upp kanske 4-5 meter höga och bryter, vi får flera gånger in rejäla brottsjöar i sittbrunnen och båten far som ett oljat lingon hit och dit. Det blir att hålla andan då vi passerar genom det mycket trånga Hävringe sundet för att inte kastas upp på någon berghäll, efter Hävringe minskar vi lite på förseglet för att över huvud taget kunna hantera båten, det blåser nu ca. 15 sek/meter. Vi sätter nytt rekord på sträckan Lickershamn-Oxelösund som avverkas på 10 tim. 25 minuter och mäter 70 M men hu så skönt att få lägga till och vila armar och ben, äta lite och pusta ut.

  18 juni 2010 Middag! Vi har nu förflyttat oss till fantastiska Lickershamn som är belägen 15 M norr om Visby. Skönt att komma från stan och ut i naturen, man blir lite trött på tanklösa galningar som tar sig fram i livet genom att riskera alla andras liv. Spela Allan har tydligen blivit inne!

I Lickershamn blir vi väl mottagna av hamnvärdarna som även har fisk butiken och för ser oss med alla rökta delikatesser från havet till kvällen. Den 17 juni knallar vi genom skog och över berg bort till Ihre viken där Paulus far Lars är vid sommarstället, vi bjuds på fika och pratar Gotland innan vi travar hem till båten igen. Det blir kanske 1,5 mil i benen denna dag och det var välbehövligt. Fredagen bjuder på sol och fint väder och till kvällen blir vi hämtade av Lars med bil som bjuder på sommar middag vid sommarstället, ja livet är bra gött!

14 juni 2010 Solen kom! Då har äntligen solen visat sig på denna semester efter ett förfärligt blåsväder med regn o elände. Det var den 13 juni som klotet och uppenbarade sig på en blå himmel och temperaturen orkade upp till säkert 15 grader, nu varade uppenbarelsen endast ca.8 tim. innan det mulnade på och lite svalkande regn föll. Idag började vi med en kylig mulen morgon men snart tittade solen fram, men det blåser snålt och kallt från havet. Som den väderguru kapten är så vet vi nu att sommaren inte kommer att bli bättre än så här, så det är bäst att boka Kanarieöarna snarast! Spå väder går till på följande sätt: Leta upp en rutten Lärk stubbe i norrläge på 30 graders sluttning, vält stubben och räkna myrorna på sydsidan, är dom färre an 29 kommer det att bli en blöt och kall sommar, är dom mellan 30 och 47 blir det kallt och torrt men om det är fler än 66 så blir det en sju helvetes het sommar. OBS även Falcon spår i dessa stubbar och lägger produktionen här efter.

12 juni 2010 Busvädret fortsätter! Ja planen för året var att segla Gotland runt igen, alltså turist segla. Vi kom till ön via ett skvalpigt hav och sedan har vi legat inbäddade i en förfärlig dimma och en del regn. Våra planer får nu omvärderas då denna segelsemester är lite begränsad i tid än vanligtvis, vi ligger idag kvar i Visby men idag är vi inblåsta med en rejäl kuling över oss och som prognosen nu ser ut kan vi lämna denna hamn tidigast söndag kväll. Men det går dock ingen nöd på oss, här finns mat o dricka samt fina promenadvägar att bränna fläsket på. Vad göra här näst? Det beror på väderutsikterna, men det kan bli seglats norr ut till Fårö för några dagar i obygden och sedan tillbaka söder ut till Lickershamn innan vi styr hemåt innan midsommar. Skulle nu vädret visa sig från sin bästa sida kan vi även bevista Gotska sandön som är belägen norr om Fårö.

 

8 juni 2010 kl. 04.30 kastar vi loss! Startar årets lite korta segelsemester, vädret är inget vidare då det vankas gammal sjö efter gårdagens kuling. Vi tuffar ut mot Hävringe i den nordostliga vinden och det går rätt behagligt men så fort vi satt kurs mot Visby efter att passerat Hävringe börjar sjön att gå hög och dyningarna rullar in mot oss från öster och det blåser nu svagt från nord nordost och detta medför ett förfärligt rullande så det blir rena berg o dalbanan åkningen några timmar. Kapten gillar inte allt gungande och han är dessutom väldigt trött och går ner i kajutan för att sova men blir givetvis illamående så sovandet får hoppas över, styrman kan dock sova var som helst och hon gillar det förfärliga gungandet. Efter ca. 4 timmar ökar vinden och äntligen slutar smällandet i seglen och dom förblir spända av vinden, till på köpet tittar solen fram och det blir lite behagligare och dagen passerar, det är sparsamt med mat för kapten som är trött och håglös. kl. 17.30 lägger vi till i Visby hamn och nu är det semester, här blir vi kvar några dagar för vila och rekreation.

Onsdagen 9/6 bjuder på ett varmare väder med tidvis sol och dimma så det blir att städa båten vilket inte blivit gjort sedan sjösättningen.
Klicka här för att se oss live (VISBY)
 

31/5 -10 Nu bär det snart ut på böljan blå för lite semester segling, planen är att ta oss till Gotland och om vädret tillåter så blir det förmodligen till att runda ön.