Thailand 2014

Maximalsegling.se

Seglar Maxi 95an Friendship II på ostkusten, drömmer om varmare breddgrader.Fotar med Nikon D7200, Nikon coolpix 500, mfl.

Fritz Vollmers vrak vid Grässkären innan den går till botten

Detta har hänt! Kanske inget spännande men det var ingen som låg på sofflocket när det hände.


2014-02-02 Hemma igen efter den första Thailands semestern! Ja det blev tre veckor i thailand fast jag alltid sagt att jag inte skulle åka dit. Man kan väl ändra sig, valet stod mellan Kap Verde eller Thailand och det blev det senare pga. väder och matkultur. Platsen vi valde var långt utanför turistfällorna och det var tur för nu tror vi att vi fick se lite av hur lokalbefolkningen lever och har det.

Resan började med lite strul genom att flyget var försenat med 11,5 timmar och så åkte vi fast i tullen med för mycket vin. Man måste läsa på vad som gäller när man reser utanför EU.

Sammanfattningsvis var Thailandsresan toppen, maten var mycket bra på alla ställen vi besökte, vädret varmt, kanske lite för varmt för att vara ute hela dagarna, hotellet var kanon och likaså lokalbefolkningen och det var billigt att leva.

Bästa minnen är stränderna i norr och våra promenader på landsbygden, som längst gick vi 1,4 mil upp till Khao Khad  utsiktstornet som låg 160 meter över havet så det var lite att bita i.

Åker vi tillbaka? Ja kanske om vi får råd, men Kanarieöarna lockar också, det är mycket som inte ännu är utforskat där.

2014-01-25 Bergsturen igen! På lite slaka ben knallar vi iväg från hotellet men bestämmer snart att vi tar långa promenaden över berget runt Khao Khad och Ao Yon. Efter några kilometer viker man av från huvudgatan och ut i obyggden, det är 35 grader varmt, det går nu brant uppför i ca. 2,5 kilometer och så fort man lämnat det kustnära blir det fuktigt så att svetten bara rinner. Efter ytterligare några kilometer är man på toppen och då är det bäst att fylla på lite vatten, ja det är så att det släpas på en åtta kilo tung ryggsäck med vatten, kameror, badsaker och en bok så det är inte bara det gamla kadavret som ska upp för kullen. Väl uppe vänder man ner mot Khao Khad stranden, man passerar templet och lite hus och vi slås nu igen av att hundarna inte bryr sig som de gjorde förra gången vi passerade, endast en hund som somnat mitt i vägen skräms av oss och skäller och får då liv i några fler jyckar, de hudar som vi nu passerar för tredje gången bryr sig inte ens om att resa på sig. Benen är trötta och tunga när vi når Ao Yon där det blir fika och sedan bad, får också bevittna ett par som gifter sig och de har släpats ut på udden för fotografering, vi tittar på spektaklet innan vi knalla de sista 2,5 kilometerna hem, Nu sover en nog gött i natt

2014-01-24 Äntligen! Tar taxi till Nai Yang som ligger på nordvästra ön, trafiken är tät och massor med köer så det tar sin lilla tid att ta sig dit. Stranden vid Nai Yang är nationalpark och sitter samman med Mai Khao stranden och de mäter tillsammans ca.1 mil obruten strand. När vi anländer slås vi av lugnet, sanden och det klara vattnet, det är lågvatten och stränderna breder ut sig som gigantiska sanddyner. Vi knallar några kilometer norr ut för att nå inflygningen till Phuket airport, när vi väl är på plats så är det häftigt att känna en 777 landa och bara vara ett femtiotal meter under den, vilket drag. Vi står en stund och kikar, drar i oss lite JetA1 dofter, knäpper lite bilder. Sedan blir det snorkling och bad för resten av dagen, nu blir det så pass bra när högvattnet anlänt för då går det att snorkla lite på yttersidan av revet mellan stränderna Nai Yang och Mai Khao och det är fantastiskt, för här lever till och med korallerna och fisklivet är rikt om än små firrar, ligger man stilla ett tag så är man mitt i fiskstimmet men det finns också massor av sjöborrar som lär vara giftiga här och har taggar som är 10-15 cm långa. Badandet tar på krafterna så vi avslutar dagen att leta upp vår taxichaufför som stått på plats och väntat på oss hela dagen, han tar oss hem till hotellet genom ett eländigt trafikkaos och när vi väl är hemma så vill han ha lite betalt, vilken service. Kvällen avrundas på den lilla lokala restaurangen bakom hotellet men räkcocktail, biff i Oystersås och flajd lais (stekt ris). Har bara ätit gott så restaurangerna kan man inte klaga på om de så sitter på en moped eller finns i en fin lokal.

2014-01-23 Promenad i vildmarken! Under natten har traumat från gårdagen bearbetas och vi bestämmer oss för att promenera bort de sista tankarna. Det blir en långtur på en runda som leder upp från Panwas hamn i bergen sedan ner mot buddhisttemplet Khad Kham och vidare ner till Khao Khad stranden, det svider riktigt i benen innan vi når högsta punkten och luftfuktigheten ökar rejält så fort man kommer från havet en bit. Träffar en del folk som glatt hejar och blir utskälld av en del hundar, märker då att när vi kommer in på vägen som vi en gång tidigare knatat på så tror vi att hundarna känner igen oss då ingen av dem skäller som det gjorde förra gången, de bara blänger på oss. Vi når snart Ao Yon viken och just när vi passerar byggarbetsplatsen blir det tydligen lunch, det väller ut kanske trehundra unga byggarbetare som ska till sina rastkojor, bygget är inte stort men alla ser mycket glada ut och en del hejar glatt på oss. Man undrar vad alla gör på det lilla bygget.

Färden går vidare hem till Cap Panwa hotell och badviken där, det blir fruktdrink och Club sandwich på solsängen och nog fan är detta 100 000 gånger bättre än igår.

2014-01-22 Besöket i Karon fick Coral Island att framstå som paradiset! Tog taxi till Karon Beach för att möta bekant, turen tog ca. en timma i den oerhört täta trafiken, till och med chauffören tyckte att det var besvärligt i Karon. Vi tog oss till stranden och möttes där av kanske 25 000 solstolar som var prydligt uppställda på två led över hela den 2 km långa stranden, stranden överbefolkades av ryssar och en del svenskar som hördes bra. Vattnet var klart och fint men botten var bara sand så inget fanns att se, då kanske man kunde simma lite men det blev problem då det for longtailbåter, vattenscootrar och speedboats ca.30 meter från stranden hela tiden så det blev ett snabbt dopp och sedan upp i solstolen och bränna fläsk. Innan återfärd till det riktiga paradiset intogs en måltid i en gatukorsning som var välsmakande men bullrig och tillsammans med en massa fulla ryssar som var odrägliga. Började märka att hummandet avtagit och tankar på något rep började ta form. Snabbt som fan tillbaka till Cap Panwa där det finns mest lokala Thailändare och betydligt angenämare turister.

2014-01-21 Tån är helare och mindre öm! Vad göra idag? Provar att promenera lite med en modifierad sandal och ett skavsårsplåster över såret vilket fungerade bra, turen går till Khao Khad stranden eller vad den nu heter, i vissa texter heter den Khao Khard  men på min karta är det det förstnämnda. Efter några timmars knatande tar vi fikapause hos en lokal strandbar, den trevliga innehavaren frågar vart vi är ifrån och slänger fram ett svenskt reportage om stranden när han får höra att vi är från Sverige. Reportaget utger Khao Khad stranden från att vara en av Phukets finaste och mysigaste stränder, till viss del så kan man hålla med men efter som det är lågvatten och vi traskat runt rätt mycket på den två kilometer långa stranden finns en baksida. Det är så nedskräpat med plastpåsar och glas så på varje kvadratmeter ligger det något trasigt glas eller flaska, värst är det där stenar och koraller torrlagts där finner man massor av glasskärvor som kilat fast och sticker upp som sylvassa rakblad. Stranden är så nedskräpad så det är helt obegripligt, men vid högvatten döljs det mesta. Funderar lite på problemet och knallar sedan bort till Ao Yon viken som är det finaste badvattnet som vi hittat ännu.

2014-01-20 Hummandet är tillbaka! Det blev buss till Phuket Town idag, hur kunde det gå så här? Hotellets buss tog oss till en hållplats i centrum, där mötte en trevlig herre oss som omedelbart slet fram en karta över stan och började berätta om sevärdheter, shopping, stranden, buddhan och parken samtidigt som han ringade in dem på kartan. Mannen pladdrade på och förklarade att allt låg så nära så det var nästan ett skämt. Perfekt tänkte jag att då kan vi knalla runt för att se allt detta och sträckte mig efter kartan, den trevlige mannen nu inte lika trevlig ryckte åt sig kartan och hade kommit till erbjudande som gällde taxishigtsing. Tittade runt och undrade var fan tog de andra nio vägen som var med på bussen? De var som bortblåsta, men kartmannen envisades om att få bli chaufför och bodyguard under vårt besök i staden, avböjde bestämt och han såg verkligen besviken ut och erbjudandet som han kommit med var ca. 3 timmar taxi mm. vilket han ville ha 100 bat för. Jo erbjudandet lät för bra, givetvis hade det tillkommit en hel del för div. under resan. Vi knallade iväg på shopping tur istället och blängde i några hundra affärer och fick ytterligare ett tiotal taxierbjudanden innan jag parkerade på ett fik och där slogs jag av  hur vänliga många yngre tjejer är här då det tar med sin gamla farfar eller morfar på fiket, konstigt bara att alla farfar eller morfar är Européer. Slår sen läger på en bänk och insuper dofterna av nygrillade kycklinglår. Tog bussen hem igen och ner i badet istället. Hummmm, humm

2014-01-19 Phuket akvarium! Tog söndagen till en fotvilardag då den är lite justerad i leden. Haltade bort till Puket akvarium för att se lite firrar, det som först slår en är att strandpromenaden där vi bor saknar helt miljötänk, soporna slängs formligen direkt i sjön och några meter där ifrån på akvariet finns det motsatta. Akvariet har ett stort miljöengagemang och visar mycket hur konsekvenserna blir om tex. plastpåsar sprids i vattnet. Akvariet tar hand om massor av skadade sköldpaddor och rehabiliterar dem för att sedan släppa ut dem i det fria igen. Akvariet är väl värt ett besök.

2014-01-17 Behov av aktivitet! Lata dagar börjar påvisa en viss rastlöshet så vi beger oss ut promenad över berg och kullar, tyvärr så är det inget promenerande folk här då man får många inviter om hjälpande taxi, när man förklarar att man vill gå så ruskar de bara på huvudet. Turen går på de enda vägar som finns, först upp och så ned till Ao Yon bukten och sedan upp och ner till Khao Khad stranden som är några kilometer lång och sträcker sig nästan ända bort till Chalong, början av stranden ligger helt orörd. Benen behöver mer så vi fortsätter och nu är det rejält uppför på vår väg mot Khao Kham Phanwa buddhistpark, vi når parken och väntar oss att några munkar skall ta emot oss men det kommer tre hundar och skäller ut oss efter noter. Samtidigt anländer ett par på en scooter och bara åsynen av oss och hundarna får dem att vända med en rivstart, kanske för jag bär blå kjol (badhandduk) efter som man skall dölja knäna. Några munkar visar sig inte och hundarnas skällande upphör inte så vi vänder hemåt samma väg som vi kom, eftersom templet ligger rätt högt och mitt i skogen är fuktigheten mycket besvärande så snacka om att svettas, rena regnskogen. Vi knatar ner till Ao Yon bukten och tar där vila och bad, då slår nästa olycka till lagom som övriga skador läkt. En tidvattendyning får om kull mig, men precis då är jag på väg att parera stegen mellan lite stenar och hinner inte dra in landningsstället i tid vid fallet och sopar tån i en havstulpanförsedd sten vilken skrapar bort en hel del av tån. Blodvite uppstår och det är precis där främre remmen på sandalen ska sitt, badar vidare ett tag innan tån repareras med lite papper och sedan på med sandalen för att trampa vidare hemåt.

Det lutar nu alltså åt flera lata dagar.

2014-01-15 Turisten tar vid och upplevelseindustrin lever! Semester lunken har infunnit sig och som geografi och väder (läs värme) är som det är så kommer det inte att letas efter någon cykel. Har där emot hitta ett ställe som hyr ut havskajaker så bara vi hittar någon som rårom butiken ska vi kolla om det är möjligt att hyra några dagar. Man måste besöka någon paradisö när man är här, det säger “alla”. Vi funderade på att ta en båt från bryggan där vi bor till en närbelägen ö men blev kan man säga lite övertalade att åka med på en dagstur till Coral Island, allt ingick, vi behövde inte gör något. Sagt och gjort vi hängde med. Vi kan väl återge historien från två perspektiv.

Positiva Larsson: Äter frukost på hotellet och blir sedan hämtade av en minibuss som kör oss genom ett fantastiskt Thailändskt landskap ända fram till hamnen där båten finns, strosar runt och letar rätt på besättningen som ska ta oss till paradiset. Båten tar oss över havet till en ö och fram till en liten vik men bländvit strand och azurblått hav, vi kliver av i det ljumma vattnet och vadar sista biten in till stranden, borrar ner tårna i den varma vita sanden, tittar upp mot de vajande palmerna. Nej slut på trams, så här var det.

Negativa Larsson: Klockan ringer kl..06:30 för vi ska bli hämtade kl.08:30, bäst att vara i tid. Bussen hämtar oss och sätter genast av i högsta fart in mot Phuket Town, han kör som om han stulit både bil o bensin och det blir en omkörning i kurva som fick alla 8 ombord att försöka kliva av på plats o ställe. Men farten var välbehövlig för snart sitter vi i köerna ända ner till Chalong där båten väntar oss. Väl framme så råder fullständigt kaos i hamnen då det är ett par tusen till som ska ut på sjön, efter idogt letande och frågande hittar vi vår kapten och vi blir då raskt indelade i familjer. Vi tillhör lila familjen och förses då med ett lila armband, det finns lila, röd, orange, gul, blå, grön, rosa, svart , vit familj sedan familjen med tårtkartongsnöre. Vår lila familj består nu av ett 70 tal personer och vi lastas om bord på fyra olika båtar, alla försedda med 2 st. 200 hk Yamaha tvåtaktare på akterspegeln (miljö?). För dagen blåser det rejält, 10-12 sek/m men chauffören lägger på full gas och det blir en riktig stenkross och ryggen får ta mycket stryk under färden på träbänken. Väl framme så lastas familjen av och blir instruerad hur vi ska bete oss för att allt ska funka. Stranden är ca.700-800 meter lång, var av 200 meter är privat, 400 meter går åt för alla båtar och ett område som är ca.75 x 75 meter mellan avskärmningarna är till för oss, stolarna är uppställda och vattnet bara ligger där.

MEN det råder hysterisk aktivitet med dessa båtar som samtliga är utrustade med tvåtaktsmotorer och det är ett 30 tal av dem som kör folk kors och tvärs hela tiden, då vi angjorde ön var det högvatten och då var alla båtar tvungna att backa in till land och avgasdimman och stanken gjorde att dimman i Lützen måste betecknas som harmlöst, snacka om paradiset.

När jag sitter där i solstolen undrar jag: hur kund det gå så här? Och tro det eller ej ön vi är på ligger ca.3 distans från vårt hotell, jag ser hotellet klart och tydligt mitt framför näsan där jag sitter och undrar. Men maten och servicen var helt ok. och det fanns lite fin fisk att snorkla med så man får vara glad ändå. Vid kl 15 börjar alla familjerna att samlas ihop för återresa och det är åter fullständig kaos.

Vi var först i kön när det började och nästan sist när vi nådde en båt.

Har sedan börjat mumla konstiga ramsor sedan jag kom hem.

2014-01-14 En olycka kommer sällan ensam! Ja det var ju det där med flygförseningen men det slutade inte där, Väl framme i Phuket så släpade vi med oss 3 lådor vin som köpts på flyget och anledningen till detta inköp var att några resvana låtit oss förstå att vin det gick knappt att få tag på här i Thailand. Vad dessa resvana glömt berätta var tullreglerna! När jag glad i hågen stövlar genom tullen med mina kartonger blir det stopp, den trevlige inspektören vill prata med mig och mitt bagage. Han frågar vad jag gör och pekar sedan på tavlan som säjer “1 liter alkohol” Nej, nej kontrar jag, detta är inte sprit detta är vin. Inspektören pekar på vinbutiken som finns i ankomsthallen och undrar varför inte detta vin de säljer duger åt mig. Han tror nu jag är storsmugglare och vill kolla alla väskor vi har och får tag i hustruns pjäs på 27 kilo, han släpper snabbt och pekar på mig att jag ska lyfta, han kollar noga igenom allt och granskar den medförda cheddarosten. Allt är ok så långt men sen återkommer han till de förbannade vinkartongerna igen, jag försöker med att det var okunniga hjälpredor hemma som lurat mig och den trevlige inspektören säjer “vi gör så här, jag tar två och du får behålla en och du slipper böter idag”. Phhhuuu springer som en jagad ur ankomsthallen och tänker “förbannade vin kärringar” vad är det för fel på ÖL. Den digra ekonomiska förlusten uppgick nu till 252 kronor som de förlorade kartongerna kostat och i snabbköpet här i Kantary tar 350 bath för en flaska vin. Nu till alla! Det finns vin att köpa men inte bröd och hamburgare, pommes, pizza mm är dyr som tusan och det Thailändska köket är smaskens att leva på, men va fan ska jag ha cheddarn till?

Det har också badats en del men stränderna är väldigt långgrunda och har en massa koraller så det har uppstått blodvite i ett knä, en tå och två fingrar efter enträgen kontakt med dessa botten växter. Har dock hittat en finfin strand en bit bort där badandet sker utan större risker men där verkar alla båtar stranda som sliter sig i stormarna. Bilder blir det nog inga då detta nät inte klara att lägga upp dessa.

2014-01-11 Framme efter en del äventyr! Tror det är första gången som vi åkt på en rejäl försening på väg till semmester, Fritidsresors gammla 767a hade fått fel på klaffen och stod på verkstad till långt in på natten. Som del av branchen så var informationen lika med noll och det blev lite upprorstämning ett tag på kvällen så till och med skyddsvakterna fick komma och tala några till rätta. Nå väl kl. 23:45 kom vi ivag mot Thailand istället för 13:45. Efter 11 timmar landade vi på Phuket och möttes av värmen.

Väl på hotellet så belv det bara att packupp och bege sig till en restaurang för att njuta av lite god mat, o gott var det. I dag har vi provat solen, havet och den lokala goda ölen.

.

Copyright