Segling 2000

Maximalsegling.se

Seglar Maxi 95an Friendship II på ostkusten, drömmer om varmare breddgrader.Fotar med Nikon D7200, Nikon coolpix 500, mfl.

Fritz Vollmers vrak vid Grässkären innan den går till botten

Seglingar 2000 till 2002 och tidigare

Comeback 2000


Seglandet och båtlivet har legat i träda ett antal år! Senaste sjö turen var med en Ansö 31 med MB 180 motor som var i ett bedrövligt skick. Sista turen gick från Oxelösund till Nyköping med bogsertross pga. havererad motor.

Båten lades upp på land och såldes senare till Göteborgstrakten.

När vi flyttat från Katrineholm till Nävekvarn ville vi ut på sjön och bli familjeseglare på riktigt och när vi kollat runt efter båtar ett bra tag hittade vi en Becker 27a i Nävekvarn som legat på land en sommar. Ägare var Arne Gustavsson och det blev affär då Arne tänkte lägga seglingen på hyllan pga. ålder. Båten Cirria var relativt bra och väl skött så det var bara att stoppa henne i vattnet och ge sig i kast med Bråviken. Men som alltid blir suget att segla längre påtagligt och vi resonerade febrilt om alla drömmar som poppar upp.

Utdrag ur Loggboken:


1/7-00 14:00 lämnar vi Nävekvarn för en vecka segelsemester, det är vindfattigt och lite skvalpigt då ett oväder dragit förbi de senaste dagarna.  Vi lägger oss i Arkösund då väderutsikterna inte är lovande för att ta sig till Gotland.


2/7-00 11:30 kastar vi loss och sätter kurs ut mot Norra Fällbådan, det är vind fattigt och dyningen går hög så det gungar rejält. Vi får stötta lite med motorn när vinden dör ut helt, vi äter och mår bra ombord så det är inget synd om oss, vinden kommer tillbaka och blir stabilare fram åt natten och ca. kl. 01:00 får vi synkontakt med Visby. Vi rullar på fram mot ön som känns så nära men ändå så långt borta, kl. 05:30 anlöper vi Visby hamn efter 73,3 M som GPSen visar, vår logg visar att vi seglat 58 M. Allt funkad på denna premiärtur men vi har under resan kommit på 10000 saker som ska fixas på Cirria för att hon ska bli bättre. Vi känner oss väldigt små i Visby hamn med en Becker 27a för här ligger mest dyra stor båtar, men hur som så trivs vi som fisken i vattnet. Visby bjuder på en härlig atmosfär dock kanske är nattlivet lite för hårt så här års för att passa kaptens smak. Efter några lata dagar vänder vi hemåt.


5/7-00 Lite ostadigt väder väntas men i Visby skiner solen och kl. 13:30 kastar vi loss i den sydliga vinden. Efter 30 minuter vrider vinden till nordost och det går att skota båten lätt och Cirria håller kursen mot Norra Fällbådan mycket bra i 5,5 knop i snitt. På kvällen avtar vinden och vid 22 tiden har vi avverkat 44 M, straxt där på doppar sig solen i havet och riktiga molnbumlingar tornar upp i horisonten. Då det mörknat ser vi flera åskväder på håll och det dundrar på rejält, i den svaga vinden stöttar vi med motorn och hoppas slippa hamna mitt i något åskväder. Vi ser nu Häradsskär och Sandsänkans fyrar i natten och åskvädren drar bort och nästa bekymmer uppenbarar sig. Dimman kommer som en vägg emot oss och snart är vi fångar i mjölken, vi har ca. 10 M kvar till Norra Fällbådans fyr och där efter farleden in till Arkösund. Vi gillar inte tanken på att ta farleden in mot Arkö i tjocka och bestämmer att fortsätta mot Hävringe om dimman ligger kvar när vi är framme vid Fällbådan. Dimman lättar och vi seglar in till Arkösund och förtöjer 05:30, trötta men nöjda.


Seglingarna fortsätter i skärgården hemmavid år 2000, 2001 och 2002 men det är mest dags turer som hinns med, den mesta tiden går åt att arbeta, sköta huset och fixa båten. 2002 säljer vi huset och flyttar till lägenhet i Oxelösund och anledningen är att vi ska kunna ägna mer tid åt båt åkandet, vi letar större båt. Vi lyckades segla sönder storseglet och köper ett nytt från Boding och båten känns där efter som en formel 1 racer.


29/7-02 Sista seglingarna med Cirria! Vi ger oss ut i ett strålande väder och styr kosan ut mot Hävringe och vidare norr ut mot Öja Landsort, det blir 6 sköna timmar i svaga vindar över ett strålande hav. När vi angör den norra viken på Öja finns ett fåtal platser kvar i hamnen och det blir många båtar som blir utan hamnplats och får åka vidare. I solnedgången grillas det flitigt och en å annan vin flaska inmundigas.


30/7-02 Efter en varm och skön natt men med lite för lite sömn styr vi söder ut mot Hävringe i en skön läns. När vi lämnar Öja bakom oss börjar en hög och jobbig dyning terrorisera oss och vi får svårt att hålla seglen fyllda, vi härdar ut och dyningen lugnar sig när vi kommer  ner mot Hävringe. Vi seglar förbi Oxelösund och ner till vår favorit ö Fläskö och tar kväller, grill, vin och mys pys i sensommar natten.


31/7-02 Nöjda tuffar vi hemåt med ett enda diskussions ämne "Större båt". Innan vi når Oxelösund får vi en rejäl regnskur över oss och vädret klarnar upp lagom till vi ska förtöja

5-6/8-02 Detta blir den sista seglingen med Becker 27an Cirria. Vi seglar ut i skärgården på kvällen och förtöjer vid Fågelskär i Örsbaken där vi tar natt. Det blir en blåsig och jobbig natt och ankarplatsen är inget vidare. Vi kastar loss tidigt i den friska vinden och tar stora varvet ut till Hävringe ner till Norra Fällbådan vidare till Arkösund upp till Hargö Kalv och så hem till Oxelösund efter ett Lunch stopp på Fläskö. Strålande segling hela dagen och vi klarar de 42 M på 8 timmar.

Vår nya hund en Sheltie vid namn Nelly är med på årets seglingar och hon är rätt vild av sig och bjuder på två ofrivilliga dopp denna helg. Först är det då vi ankrat för natten på Fågelskär som Nelly smyger efter husse upp på däck då husse ska fixa natt toaletten. Båten är förtöjd långt från land så husse drar in för tampen och hoppar i land, Nelly smyger efter husse och hoppar straxt efter men då är båten redan 2 meter från land och hon hamnar i sjön och får sitt första dopp. Lite förvånad kommer hon efter en simtur upp på land och bökar omkring i skogen. Dagen efter är det dags igen för ett ofrivilligt dopp, Nelly leker med en kotte på berget på Fläskö. Kotten rullar iväg och Nelly springer efter utför berget som bara blir brantare och brantare, tillslut är det så brant att Nelly åker kana utför berget och färden slutar med ett plums i vattnet. Nelly tar sig upp på en närbelägen strand och får springa genom skogen för att komma till baka där vi är förtöjda.


21/8-02 Köper vi Maxi 95an Friendship II hos Albinhallen i Södertälje. Det blir 2 sköna segel dagar hem till Oxelösund i denna så rymliga båt. Cirria säljs till Gävle i april 2003 efter ett flitigt annonserande.


Copyright